Stroomdippen door ‘lijndansen’ in Groningen

4 januari 2016 – De hoogspanningsverbindingen in Groningen hebben last van ‘lijndansen’ als gevolg van ijsafzettingen op de hoogspanningslijnen in combinatie met harde wind. Dit leidt tot dippen in de stroomvoorziening, merkbaar bijvoorbeeld door het knipperen van lampen in huis.

Het leidt tot flikkerende verlichting en gisteravond zelf korte tijd tot verstoring van het treinverkeer. Volgens TenneT zijn de stroomdipjes niet schadelijk voor huishoudelijke apparaten, zoals een televisie.

Uit de meldingen van TenneT
‘(…) Door deze stroomdippen zijn de effecten merkbaar in meerdere delen van Noord-Nederland. TenneT werkt hard aan een stabiele stroomvoorziening en betreurt de nadelige effecten van de dansende lijnen die worden ondervonden. (…) Onze medewerkers zijn op dit moment bezig met het zogenoemde ‘schouwen’ van de lijnen. Helaas kunnen we lijndansen niet voorkomen. De weersvoorspellingen zijn niet erg gunstig. De verwachting is dan ook dat lijndansen en  bijhorende spanningsdips in ieder geval vandaag blijven voorkomen. (…) Het zogenaamde lijndansen van hoogspanningsmasten wordt veroorzaakt door ijsafzettingen op hoogspanningslijnen. Door deze ijsafzettingen wordt een hoogspanningslijn in uitzonderlijke omstandigheden vatbaar voor harde wind, mits die vanuit een behoorlijke hoek komt. Wat momenteel het geval is. De ijsafzettingen vormen zich op de lijnen door ongunstige weersomstandigheden. Dit is een combinatie van temperatuur, wind en luchtvochtigheid. IJsafzetting op hoogspanningslijnen is helaas lastig te voorkomen. (…)’

Uit een bericht van BNR 
‘(…) Het fenomeen lijndansen is vrij bijzonder; voor het laatst gebeurde het in december 2014 in Zuid-Holland, weet netbeheerder Tennet. En daarvoor gebeurde het een hele tijd niet.

Vonkenoverslag
“Doordat die hoogspanningslijnen gaan dansen, komen die lijnen dichter bij elkaar dan normaal. En dan kun je vonkenoverslag krijgen en krijg je korstondige kortsluitinkjes”, zegt Eefje van Gorp, woordvoerder bij Tennet. Bij de netbeheerder kwamen zondag veel meldingen binnen over bijvoorbeeld flikkerende lampen in huis. Tennet kan er weinig tegen doen maar betreurt de nadelige effecten. “Het hangt heel erg van het weer af. Als het stopt met waaien, houdt het lijndansen accuut op. Maar we zijn met man en macht er voor aan het zorgen dat we het net goed kunnen houden. Dat wil zeggen dat er geen stroomonderbrekingen zijn. En we hebben mensen ter plekke die continu kijken of er ingegrepen. Maar tot nu toe ziet het er naar uit dat we geen stroomstoringen krijgen”, zegt Van Gorp. (…)’

Dansende hoogspanningslijnen bij Aduard (0’30”)

Bronnen
TenneT, 3 januari 2016: Stroomdippen merkbaar in Nederland door lijndansen in Groningen
TenneT, 4 januari 2016: Update op spanningsdips door lijndansen in Noord Nederland
BNR, 4 januari 2016: Flikkerende lichten en stilstaande treinen door ‘lijndansen’

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.