Stroomgebruik ICT-sector Amsterdam fors gestegen

12 maart 2015Het stroomgebruik van de ICT-sector in Amsterdam is de laatste jaren fors gestegen. Een belangrijke reden is het aantal datacentra dat in deze regio is gevestigd. Amsterdam is koploper in Nederland wat betreft stroomgebruik voor ICT. 

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Veel datacentra willen zich vestigen in de regio rond Amsterdam, omdat zich daar het grootste internetknooppunt ter wereld bevindt, de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX). Tussen 2010 en 2013 steeg het stroomverbruik in de ICT in Amsterdam met 15,8 procent.

Uit een bericht van het CBS
‘(…) In de ICT-sector in Den Haag en Rotterdam is tussen 2010 en 2013 juist sprake van een forse daling van het stroomverbruik. De daling is in Den Haag met ruim 20 procent het grootst. De afname in deze gemeenten is vooral bij traditionele mediabedrijven zichtbaar. (…)
De ICT-branche in Nederland gebruikte in 2013 ruim 2,7 miljard kWh stroom. Dat komt overeen met het stroomverbruik van circa 900.000 huishoudens. De branche verbruikt vooral stroom in Noord-Holland, namelijk ruim 43 procent. In de overige provincies ligt het ICT-stroomverbruik een stuk lager. Zo draagt Zuid-Holland 12,7% bij en is het aandeel van Zeeland slechts 0,5%. (…)’

 

Bronnen
CBS, 11 maart 2015: Persbericht: Datacenters geven ICT-stroomverbruik Amsterdam een boost
Energie Overheid, 11 maart 2015: Amsterdams internetknooppunt drijft stroomverbruik op

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.