Stroomproductie EU: aandeel steenkool en bruinkool onveranderd

17 mei 2016 – Het aandeel hernieuwbare stroom is de afgelopen jaren in Europa met zo’n 30% gestegen. Maar het aandeel van steen- en bruinkool is in de elektriciteitsproductie ongeveer gelijk gebleven. Conclusie: er vindt in essentie een transitie plaats van gas naar hernieuwbaar.

Dit meldt de weblog Sargasso op basis van een publicatie van Renewables International, dat weer berichtte over een studie van het Duitse Öko-Institut.
Uit het bericht van Sargasso
‘(…) In april onderzocht het Duitse Öko-Institut de situatie in de Europese elektriciteitssector en vond dat kolencentrales grofweg evenveel elektriciteit produceren, terwijl het de productie van hernieuwbare elektriciteit groeit. Elektriciteit geproduceerd met gas wordt vervangen.
De productie van hernieuwbare elektriciteit is tussen 2010 en 2015 met meer dan eenderde gestegen in de EU, de productie in 2015 was 244 TWh. De elektriciteitsproductie van kolencentrales is relatief stabiel gebleven met 300 TWh bruinkool en 500 TWh steenkool, maar de elektriciteitsproductie van gascentrales is in deze periode gedaald met 283 TWh.
In Europa heeft dus in essentie een transitie van gas naar hernieuwbaar plaats gevonden. De studie die in april is gepubliceerd toont dat Duitsland goed is voor bijna de helft van de elektriciteitsproductie met bruinkool in Europa. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Polen zijn samen goed voor meer dan de helft van de elektriciteitsproductie met steenkool.
De auteurs schrijven dat prijs de belangrijkste uitdaging is voor gas in de elektriciteitssector. De brandstof is simpelweg niet competitief bij de huidige lage CO2-prijzen – zelfs al bieden gascentrales de flexibiliteit die wind- en zonne-energie uiteindelijk nodig zullen hebben als backup. (…)’

 

Bronnen
Sargasso, 15 mei 2016: Duurzame energie vervangt gas in Europa 
Renewables International, 9 mei 2016: Renewables replace natural gas in Europe
Persbericht Öko-Institut [Link (tijdelijk?) defect]
Foto: bezetting bruinkoolmijn Lausitz tijdens Pinksterweekend (Foto: 350.org/Tim Wagner)

 

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.