‘Stroomsnelweg’ Nederland – Duitsland maakt stroom goedkoper

15 april 2016 – Tussen Doetinchem en het Duitse Wesel legt TenneT, samen met de Duitse netbeheerder Amprion,  over een aftand van 60 kilometer een ‘stroomsnelweg’ aan. Nederland kan dan nog meer goedkope Duitse stroom importeren.

De aanleg van de nieuwe verbinding is begonnen en moet volgend jaar klaar zijn. De NOS bericht erover en sprak met prof. Machiel Mulder, hoogleraar Regulering Energiemarkten en werkzaam bij de Autoriteit Consument en Markt.

Uit het bericht van de NOS
‘(…) [Mulder:] “De laatste jaren is de stroomprijs op de elektriciteitsbeurs in Duitsland veel lager dan in Nederland, omdat ze daar fors hebben ingezet op duurzame energie. Het verschil is gemiddeld 10 euro per megawatt. Maar de stroomprijs fluctueert. Soms is de prijs in Duitsland bijna nul, terwijl in Nederland de prijs dan 30 of 40 euro per megawatt is. Als wij die goedkope stroom importeren, profiteren we dus mee van de Duitse subsidies op duurzame energie.”
De aanschaf van duurzame energiebronnen, als windmolens en zonnepanelen, is duur, zegt Mulder. “Maar als het er eenmaal staat, is de stroom bijna gratis. Er wordt in Duitsland soms zoveel stroom geproduceerd dat ze het in eigen land niet meer kwijt kunnen. Dan worden gebruikers in buurlanden betaald om de energie af te nemen, met negatieve prijzen dus.”
Voorlopig zal Nederland nog afhankelijk blijven van aardgas en steenkool voor elektriciteitsproductie, verwacht Mulder. “Maar hoe meer landen aan elkaar gekoppeld zijn, hoe minder ‘back-up-capaciteit’ je nodig hebt. Want je bent dan minder afhankelijk van de weersomstandigheden in een bepaald land.”
Voor consumenten zijn dergelijke stroomsnelwegen dus goed nieuws. Maar voor Nederlandse energieproducenten betekent het lagere winsten. Niet alleen voor producenten van fossiele energie, met kolencentrales of aardgas. Ook de producent van duurzame energie in Nederland boekt minder winst bij lagere stroomprijzen, zegt Mulder. (…) Mulder verwacht dat de stroomprijs voor de consument op de wat langere termijn mogelijk een paar tientjes per jaar naar beneden kan gaan. (…)’

Verbinding met de nieuwe Wintrackmast
Uit een bericht van TenneT
‘(…) TenneT bouwt het Nederlands deel (22 kilometer) van de interconnector, waarbij TenneT gebruik maakt van de zelf ontwikkelde Wintrackmast. Deze mast heeft een veel kleiner elektromagnetisch veld dan conventionele Donau-masten en is door het ranke ontwerp beter in te passen in de woon- en leefomgeving.

In Duitsland is netbeheerder Amprion verantwoordelijk voor de bouw. In Duitsland start de bouw naar verwachting eind maart, in Nederland gaat TenneT in april aan de slag. De verbinding is nodig voor de ontwikkeling naar één Europese elektriciteitsmarkt, voor het kunnen blijven garanderen van leveringszekerheid en om ruimte te geven aan een betere uitwisseling van duurzame elektriciteit tussen Europese landen. Lees meer informatie en de planning over Doetinchem-Wesel.

TenneT gaat de komende jaren verder met uitbreiding van de capaciteit van elektriciteitsverbindingen met het buitenland. Naast Doetinchem-Wesel staat er nog een internationale verbinding tussen Nederland en Denemarken op het programma: COBRA kabel.  Dit is een nieuwe gelijkstroom zeekabel van ruim 300 kilometer en een capaciteit van 700 megawatt van Nederland (Eemshaven) naar Denemarken (Endrup) die het Nederlandse hoogspanningsnet direct verbindt met het Deense net. Lees meer informatie over COBRA kabel.

Bronnen
NOS, 15 april 2016: 60 kilometer ‘stroomsnelweg’ maakt stroom goedkoper
NOS, 15 april 2016: Aanleg van nieuwe stroomverbinding naar Duitsland begonnen
TenneT, 24 februari 2016: Groen licht voor nieuwe stroomsnelweg tussen Nederland en Duitsland

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.