Stroomstoring: bijzondere samenloop van omstandigheden

27 maart 2015 – De enorme stroomstoring van vandaag is volgens TenneT te wijten aan ‘een bijzondere samenloop van omstandigheden’.

Persbericht TenneT:
‘De oorzaak van de storing ligt in het hoogspanningsstation Diemen. Dit station is dubbel uitgevoerd, hetgeen betekent dat als de ene helft van het station uitvalt, de andere helft automatisch het elektriciteitstransport overneemt. Vanmorgen zijn bij een omschakeling – in verband met werkzaamheden – beide helften gedurende een korte periode gekoppeld geweest. Dat is een gebruikelijke procedure.
Op dat moment (om 09.37 uur) is er vermoedelijk een kortsluiting opgetreden in het hoogspanningsstation, waarna beide helften (lijnen en transformatoren) automatisch zijn afgeschakeld. Deze beveiliging is bedoeld om bij een kortsluiting te voorkomen dat er meer componenten kapot gaan, vergelijk het met de zekeringen in de meterkast thuis. Daardoor waren we in staat om het station binnen het uur weer in bedrijf te nemen. Vervolgens zijn de aan station Diemen gekoppelde provinciale distributienetten weer operationeel gemaakt en kregen de grote klanten weer beschikking over elektriciteit. Ook kon regionale netbeheerder Liander de elektriciteitsvoorziening lokaal weer gaan herstellen.
Rond één miljoen huishoudens zijn getroffen door de storing, een van de grootste van de afgelopen jaren in Nederland. De laatste storing op het hoogspanningsnet vond in 1997 plaats.
TenneT is zich bewust van de vervelende gevolgen die dit voor velen heeft gehad. Door de hoge betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet is de afhankelijkheid groot en heeft een storing een grote impact. Om die reden investeert TenneT voortdurend in de leveringszekerheid van het net. TenneT heeft inmiddels een intern onderzoek opgestart naar de oorzaak van de storing en daarnaast DNV GL gevraagd onmiddellijk een extern onderzoek te doen. ‘

Om 16.15 uur meldde de regionale netbeheerder Liander: ‘Alle klanten die vandaag getroffen waren door de grote stroomstoring in Noord-Holland en Flevoland zijn inmiddels weer van stroom voorzien.’

 

Bronnen
Persbericht TenneT, 27 maart 2015: Toelichting stroomstoring
Persbericht Liander, 27 maart 2015: Grote stroomstoring in Noord-Holland en Flevoland

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.