Stroomtekort België zorgt voor recordinvoer elektriciteit

4 februari 2015 – België voerde vorig jaar ruim 20 procent van het totale elektriciteitsverbruik in vanuit het buitenland. Dat was nodig vanwege een stroomtekort door de uitval van meerdere kernreactoren. Ook is buitenlandse stroom goedkoper.

Vorig jaar moesten in België drie van de zeven kernreactoren worden stilgezet. Daardoor ontstond een stroomtekort, dat werd opgevangen door stroom in te voeren. Eenvijfde van de stroom die in 2014 in België werd gebruikt, kwam van over de grens. Dat blijkt uit cijfers van Synegrid, de Belgische federatie van netbeheerders.

Uit het bericht van Synegrid
‘(…) In 2014 heeft Belgieë een recordhoeveelheid elektriciteit ingevoerd uit het buitenland. Het netto-invoersaldo bedroeg 17,3 TWh, wat 82,6% meer is dan in 2013, toen in de eerste jaarhelft Doel 3 en Tihange 2 nochtans eveneens onbeschikbaar waren. Dit netto-invoersaldo vertegenwoordigde 21,9% van het totale elektriciteitsverbruik in België. In 2013 bedroeg het netto-invoersaldo 9,6 TWh of 11,7% van het totale elektriciteitsverbruik. (…)’

Ook de lage energieprijzen in de omringende landen zorgen voor extra invoer van elektriciteit, aldus De Standaard.

Uit een bericht van De Standaard
‘(…) Maar een heleboel centrales in ons land draait amper of niet, omdat vanuit het buitenland veel goedkopere elektriciteit aangevoerd kan worden. (…) De energieleveranciers konden via de groothandelsmarkt veel goedkopere buitenlandse elektriciteit aankopen. Dat ging van steenkoolstroom vanuit Duitsland en Nederland over Franse kernenergie tot hernieuwbare energie. Het geeft meteen aan dat België een treffende illustratie is van de impact van de geliberaliseerde energiemarkt in Europa. (…)’

 

Bronnen
Synegrid, februari 2015: Elektriciteitsverbruik in België in 2014
EnergieOverheid, 4 februari 2015: Stroomtekort België zorgt voor importrecord  
De Standaard, 3 februari 2015: Invoer van stroom op recordniveau door uitvallen drie kernreactoren (betaald, via Blendle, € 0,20)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.