‘Stroomtekort in België.’ ‘Nee hoor, helemaal geen stroomtekort’

ELECTRABEL Tihange

24 september 2015 – Een energieleverancier in België overwoog gisteren haar klanten per sms te vragen zo weinig mogelijk stroom te gebruiken. Er dreigde een stroomtekort.

De energieleverancier in kwestie heet Lampiris. Het bedrijf trok aan de bel vanwege ‘een nijpende situatie op de elektriciteitsmarkt’. Het uitvallen van de kerncentrale Tihange 1, weinig wind en weinig zon zouden er samen toe leiden dat er een tekort aan stroom en en er op de stroombeurs Belpex recordprijzen worden betaald – wel tien maal zoveel als anders.

‘Onzin’, zeggen andere stroomleveranciers. Er is wel ‘krapte’, maar er is geen reden tot ongerustheid. Toch heeft de beheer van het hoogspanningsnet, Elia, dieselmotoren bij bedrijven ingezet voor extra stroom.
Anderen denken dat Lampiris het tekort verzint uit eigenbelang.

Uit een bericht van De Morgen
‘(..) Er is helemaal geen stroomtekort en dit is een louter commerciële zet van Lampiris. Dat zegt sp.a-kamerlid Johan Vande Lanotte, die zegt “gechoqueerd” te zijn door de actie van Lampiris. “Er is geen tekort. De reserves zijn ingezet, en wat dan nog? Die dienen juist om ingezet te worden”, aldus Vande Lanotte.
Volgens het sp.a-Kamerlid gaat het louter om een commerciële zet van Lampiris, dat het stroomtekort gewoon verzint. “Ze bevoorraden zich op de elektriciteitsmarkt, waar momenteel hoge prijzen noteren. Door een stroomtekort te verzinnen proberen ze klanten minder te laten verbruiken en moeten ze zo minder uitgeven”, argumenteert Vande Lanotte. “Dit is heel erg en helemaal niet OK van Lampiris”. (…)’

Lampiris noemt deze beschuldiging ‘ongelooflijk en heel grof’. ‘De situatie was heel nipt deze ochtend. Elia heeft dat zelf toegegeven.’

Bronnen
De Morgen, 23 september 2015: Lampiris stuurt sms naar klanten: “Black-out risico tussen 14 en 15 uur”
Foto: de uitgevallen kerncentrale Tihange 1 (foto Electrabel)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.