Studie: CO2-uitstoot China heeft mogelijk piek al bereikt

7 maart 2016De CO2-uitstoot in China bereikt zijn piek veel eerder dan verwacht: in 2025 of mogelijk is de piek zelfs al geweest. Dat schrijven economen van de London School of Economics. Eerdere voorspellingen waren veel te negatief, stellen ze.

De vertraging in de economische groei van China, de versnelling in de transitie naar duurzame energie en de inzet van China om luchtvervuiling terug te dringen, zorgen ervoor dat de Chinese CO2-uitstoot eerder zijn piek bereikt dat tot nu toe werd aangenomen.

Auteur Fergus Green in de Financial Times
‘(…) “The major problem with current models of China’s emissions is that most of them do not pay attention to change in the structure and growth of China’s economic output.” (…)’

China beloofde tijdens de klimaattop in Parijs nog dat de CO2-uitstoot in 2030 zou pieken en daarna zou dalen. Nu lijkt de piek mogelijk al geweest te zijn, of in ieder geval in het komende decennium plaats te vinden, aldus de vooraanstaande Britse onderzoekers, Fergus Green en Nicholas Stern.

De studie wordt in maart gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Climate Policy.

Bronnen
London School of Economics, maart 2016: China’s changing economy: implications for its carbon dioxide emissions (samenvatting van het nog te verschijnen artikel)
Financial Times, 7 maart 2016: China carbon dioxide emissions may be falling, says LSE study (registratie)
Guardian, 7 maart 2016: China’s carbon emissions may have peaked already, says Lord Stern

Foto: Greenpeace

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.