Studie: ‘Kolencentrales niet sluiten, maar verduurzamen’

19 februari 2017Het FD opent vanmorgen met een nog niet gepubliceerde studie die de krant kon inzien. De studie, van Frontier Economics’, concludeert dat het beter is de kolencentrales niet te sluiten, maar te verduurzamen door het afvangen en opslaan van CO2.

Uit het bericht van het FD
‘(…) In het onderzoek van het Duitse bureau Frontier Economics, dat inclusief de bijlagen zo’n 200 pagina’s telt, zijn in opdracht van het kabinet verschillende mogelijkheden uitgewerkt. Sluiting van alle kolencentrales per 2020 zou € 7 mrd kosten. Dat is exclusief de compensatie van de eigenaren van de kolencentrales. Andere scenario’s zijn een geleidelijke sluiting van kolencentrales en betere bepaling van de prijs van CO2. De studie is weliswaar grondig, maar ook voor meerdere interpretaties vatbaar. Een van de twistpunten is het zogeheten waterbedeffect. Als in Nederland de nieuwste kolencentrales sluiten, zal er elders in Europa meer CO2-uitstoot komen doordat Nederland energie uit vervuilende buitenlandse kolencentrales zal importeren. Simpel gezegd: minder steenkool hier, is meer bruinkool in Duitsland. (…)’

Het FD verwacht dat vrijdag meer bekend zal worden. Waarschijnlijk maakt het kabinet dan zijn standpunt bekend over de toekomst van de kolencentrales in Nederland.

 

Bronnen
FD, 19 januari 2017: Onderzoekers pleiten tegen sluiting kolencentrales (Registratie)
Foto: Maasvlakte Power Plant 3 (E.ON)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.