Subsidiepot van 100 miljoen voor energiebesparing koopsector

Subsidiepot van 100 miljoen voor energiebesparing koopsector

27 januari 2016Het kabinet stelt 100 miljoen euro beschikbaar om energiebesparing in de koopsector te versnellen. Het geld is onder meer voor subsidie voor energiebesparende maatregelen in koopwoningen en verbetering van het Nationaal Energiebespaarfonds.

Dat schrijft minister Blok (Wonen en Rijksdienst) aan de Tweede Kamer.

Van het bedrag wordt 80 miljoen euro besteed aan een subsidieregeling voor energiebesparende maatregelen in koopwoningen en een voorlichtingscampagne over energiebesparing. 10 miljoen is voor verbetering van het Nationaal Energiebespaarfonds, een subsidiepot van 300 miljoen euro voor energiebesparende maatregelen waar volgens Blok meer gebruik van gemaakt moet worden. En waar de nieuwe subsidieregeling onder komt te vallen. De overgebleven 10 miljoen gaat naar ‘innovatieve voorstellen van bedrijven, gemeenten en andere partijen om woningeigenaren te stimuleren tot energiebesparing’, aldus Blok in zijn brief aan de Tweede Kamer.

De voorwaarde om gebruik te maken van de subsidieregeling voor het energiezuinig maken van een koopwoning, is dat het geld gebruikt wordt voor een omvangrijke combinatie van energiebesparende maatregelen in een bestaande woning.

De Rijksoverheid over de subsidieregeling
‘(…) De subsidie kan niet gebruikt worden voor een enkelvoudige energiebesparende maatregel of energieopwekking door bijvoorbeeld zonnepanelen. Voor duurzame energieopwekking via zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels of pelletkachels heeft het ministerie van EZ wel subsidie beschikbaar [de regeling Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)]. Beide subsidies mogen gecombineerd worden met een lening uit het Nationaal Energiebespaarfonds, zodat woningeigenaren desgewenst de hele investering op deze manier kunnen betalen. (…)’

De afspraak over de € 100 miljoen is gemaakt bij de onderhandelingen over het Belastingplan 2016. De verdere uitwerking van de besteding van het geld, belooft Blok deze zomer bekend te maken.

Bronnen
Brief van minister Blok aan de Tweede Kamer, 26 januari 2016
Rijksoverheid, 26 januari 2016: € 100 miljoen voor energiebesparing in koopwoningen
RTL Z, 26 januari 2016: 80 miljoen subsidie voor energiezuiniger maken koopwoning

Foto: Rijksoverheid

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.