‘Subsidies worden letterlijk verbrand in de Amercentrale’

‘Subsidies worden letterlijk verbrand in de Amercentrale’

16 juni 2016De website Follow the Money is zeer geërgerd over de subsidie voor de bijstook van biomassa in de RWE-Amercentrale. ‘De subsidies worden letterlijk verbrand.’

Uit het artikel van Follow the Money
‘(…) De subsidies worden letterlijk verbrand, terwijl deze middelen ook ingezet hadden kunnen worden voor duurzame alternatieven zoals windmolenparken. Dan is er sprake van investeringen in plaats van een quick fix die in rook opgaat.
Bijkomend nadeel: ‘De miljardensubsidie vloeit weg naar het buitenland en wordt zo niet in Nederland besteed,’ zei Ron Wit, directeur Public Affairs van Eneco, eerder dit jaar tegen Follow the Money. Hij doelde erop dat de 4 miljard euro aan bijstooksubsidie uiteindelijk de zakken spekken van de buitenlandse eigenaren van Nederlandse kolencentrales, te weten de Duitse concerns RWE (Essent) en EON, het Franse bedrijf GDF Suez en de Zweedse energiegigant Vattenfall (Nuon).
De energieconcerns waren gestopt met het bijstoken van houtpellets omdat de voorgaande subsidieregeling was afgelopen. Maar doordat de subsidiekraan weer is opengedraaid, gaat in ieder geval RWE weer op grote schaal bijstoken. (…)
Naast alle duurzame bedoelingen maakte RWE-bestuurslid Roger Miesen ook direct een statement in het Financieele Dagblad. ‘Voor ons is sluiting een no go’, zegt de bestuurder, die eerder dit jaar kon lezen dat het kabinet vanwege de Urgenda-uitspraak overwoog om niet alleen de alleroudste kolencentrales te sluiten, maar ook twee relatief nieuwe kolencentrales. In casu de Amercentrale 9 van RWE en Hemweg 8 van Nuon. Minister Kamp zal dit najaar meer duidelijkheid geven over de mogelijkheden, en de daarmee gepaard gaande kosten, om deze twee centrales te sluiten.

RWE heeft nu echter voorgesorteerd met de SDE+ subsidie en de hakken in het zand gezet met betrekking tot een vroegtijdige sluiting van de kolencentrale. Het is een no-go. Dit in tegenstelling tot de eigenaar van de andere voor sluiting genomineerde centrale, de Hemwegcentrale van Nuon. Die energiereus wacht nog met zijn subsidieaanvraag. Aan Follow the Money laat woordvoerder Anouk IJfs weten dat Nuon zowel de optie ‘vervroegde sluiting’ als de ‘vergroening door biomassa-bijstook’ openhoudt. Het energieconcern wacht af tot oktober, het moment dus dat Kamp de consequenties van vervroegde sluiting in kaart zal hebben gebracht. (…)’

Bronnen
Follow the Money, 15 juni 2016: Verbranding miljardensubsidies in kolencentrales gaat toch van start
Zie ook
FluxEnergie, 15 juni 2016: Acht jaar subsidie voor bijstook biomassa in kolencentrale
Foto: Amercentrale te Geertruidenberg (RWE/Essent). (Still uit dronebeelden van Wouw Luchtopnames)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.