Succesvolle test flexibele inzet warmtepompen

Succesvolle test flexibele inzet warmtepompen

27 november 2015 – Flexibele inzet van warmtepompen dient als handige peakshaver van wisselend aanbod van duurzame energiebronnen als wind en zon. Een test in het complex Couperus in Den Haag wijst uit dat dit vooral in de herfst en de lente goed werkt.

Uit een bericht van RVO
‘(…) Het is één van de twaalf proeftuinen van het Innovatieprogramma Intelligente Netten (IPIN) van RVO.nl. Behalve Stedin werkten ook Eneco, IBM, warmtepompenleverancier Itho Daalderop, TNO, projectontwikkelaar Vestia en de provincie Zuid-Holland mee.
Het gebouwencomplex Couperus is ‘all electric’, zonder gasaansluiting. Er wordt gebruik gemaakt van aardwarmte van rond de 9°C uit 145 WKO-putten. Aparte warmtepompen in de woningen gebruiken deze warmte om warm CV-water en tapwater te maken.  Het Couperus-complex gebruikt innovatieve software van TNO: de PowerMatcher. Elektrische apparaten reageren op prikkels. Ze gaan niet alleen aan- of uit als de bewoner dat wil, maar ook als er veel duurzame stroom is. Er is getest hoe flexibel warmtepompen kunnen zijn. In de herfst en de lente zijn de wisselingen het grootst. “In de gemeten maanden was 21% van het vermogen flexibel. Dat konden we dus verschuiven”, zegt Arnoud Rijneveld, innovator bij Stedin.
“Ook in de zomer en winter is flexibiliteit aanwezig”, zegt Thieu Avontuur van warmtepompenleverancier Itho Daalderop. “Bij Couperus gaat het namelijk om combi-warmtepompen, die ook een warmwaterboiler hebben. Deze wordt het hele jaar gebruikt en biedt het hele jaar flexibiliteit.” Hoewel het IPIN-programma officieel is beëindigd, is Itho Daalderop bezig met enkele nieuwe smartgrid-initiatieven. “We kijken naar een mix van warmtepompen en elektrische boilers.” Ook de ondersteuning houdt niet op en gaat verder via de Topsector Energie TKI Urban Energy.

 

Bronnen
RVO, 26 november 2015: Warmtepomp Haags appartementencomplex flexibel inzetbaar
Topsector Energie TKI Urban Energy
RVO: Innovatieprogramma Intelligente Netten (IPIN)
Foto: RVO

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.