Tachtig procent Nederlanders heeft isolatieglas

15 februari 2016 – Bijna tachtig procent van de Nederlanders heeft enige vorm van isolatieglas. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Stichting HIER klimaatbureau .’Maar als de muren niet goed geïsoleerd zijn, heeft extra glasisolatie weinig zin.’ 

Uit een persbericht van HIER klimaatbureau
‘(…) Bijna tachtig procent van de Nederlanders heeft enige vorm van isolatieglas, maar er zijn nogal wat soorten. Meer dan de helft van de mensen met isolatieglas, heeft ‘gewoon’ dubbel glas. Acht procent heeft nog enkel glas in (een van) de ramen van de ruimte die zij het meest verwarmen en twaalf procent weet niet wat voor glas er in hun ramen zit. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Stichting HIER klimaatbureau onder 2.512 respondenten.
Susanne van Suylekom, projectmanager van groene kortingswebsite HIER bespaart bij het HIER klimaatbureau: “Of het verstandig is om de ramen te vervangen, is volledig afhankelijk van de situatie. Hoe groot zijn de ramen? Wat voor glas zit daar nu in? Hoe is de rest van het huis geïsoleerd? Als de muren al goed geïsoleerd zijn is het bijvoorbeeld zonde om de warmte alsnog te laten ontsnappen via het raam. Maar als de muren juist niet zo goed geïsoleerd zijn, heeft het weer weinig zin om driedubbel glas te laten zetten.”

Een op de acht weet niet wat voor glas hij heeft
Twaalf procent van de Nederlanders weet niet wat voor glas er in hun ramen zit. Desondanks zegt bijna een derde van deze groep dat zij geen nieuwe, beter isolerende glazen willen omdat ze al goede glazen hebben. Limburgers zijn het slechtst op de hoogte van hun beglazing, 21 procent weet niet wat voor ramen zij hebben.

8 procent Nederlanders heeft nog enkel glas
Acht procent van de Nederlanders heeft nog enkel glas in (een van) de ramen van de ruimte die zij het meest verwarmen, meestal de woonkamer. Ruim een kwart (28%) van de Nederlanders met enkel glas wil de ramen vervangen met nieuw, beter isolerend glas maar slechts 3 procent is er daadwerkelijk mee bezig. De meesten willen wel, maar vinden het nu nog te duur.

Wat voor isolatieglas?
78 procent van de Nederlanders heeft enige vorm van isolatieglas, maar er zijn nogal wat soorten. Meer van de helft van deze groep heeft ‘gewoon’ dubbel glas. Er komen echter steeds beter isolerende soorten glas op de markt, zoals HR glas en driedubbel glas. Zie ook onderstaand overzicht.

Wat voor glas heeft u in de ramen in de ruimte die u het meest verwarmt (bv. de woonkamer)?
Enkel glas:5%
Enkel glas met een voorzetraam: 1%
Dubbel glas: 42%
HR (dubbel) glas: 12%
HR+ (dubbel) glas: 9%
HR++ (dubbel) glas: 15%
HR+++ (driedubbel) glas: 1%
Deels enkel glas, deels ander isolerend glas: 3%
Weet ik niet: 12%
Anders: 1%

Van de mensen met dubbel glas, geeft een kwart aan dat zij geen andere glazen willen omdat zij al goed glas hebben. Het kan echter wel de moeite waard zijn om dubbel glas te vervangen voor beter isolerend glas. HR++ dubbel glas houdt bijvoorbeeld 75 procent meer warmte binnen dan ‘gewoon’ dubbel glas. In een gemiddelde eengezinswoning scheelt dit maar zo nog eens €150 per jaar op gasverbruik.

Via groene kortingswebsite HIER bespaart krijgen leden dertig procent korting op isolerende glazen, kozijnen en deuren van Ekozijn als zij in februari nog een afspraak maken. De afspraak zelf hoeft niet perse in februari plaats te vinden. (…)’

Bronnen
HIER klimaatbureau, persbericht, 13 februari 2016: Bijna tachtig procent Nederlanders heeft isolatieglas
Kortingswebsite Hier bespaart 
Illustratie: HIER klimaatbureau

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.