Team KU Leuven ontwikkelt zonnepaneel dat waterstof produceert

Vandaag ‘International Sun Day’

Bio-ingenieurs van de KU Leuven zijn erin geslaagd om met een zonnepaneel en waterdamp waterstofgas te maken. Twintig van deze zonnepanelen kunnen een gemiddeld gezin een jaar lang voorzien van stroom en warmte. 

Dat meldt VRT. Waterstofgas is een energiedrager die zowel elektriciteit als warmte kan opslaan en produceren. Ook komen er geen broeikasgassen vrij. Voorwaarde is wel dat waterstof gemaakt wordt met schone energie. Dat is precies wat het team van KU Leuven heeft gemaakt: een apparaat dat van zon en waterdamp waterstof maakt. De ingenieurs hebben er tien jaar aan gewerkt.

Wereldrecord

Een klassiek zonnepaneel zet 18 tot 20 procent van de zonne-energie om in stroom. Als met die stroom achteraf ook nog water moet worden gesplitst in waterstof en zuurstof, gaat er veel energie verloren. Dat hebben de ingenieurs opgelost door een zonnepaneel te ontwerpen dat rechtstreeks waterstof maakt, meldt de omroep. Met hun paneel  wordt 15 procent van het zonlicht rechtstreeks omgezet in waterstofgas. Dat is een wereldrecord.

Bekijk hier het volledige bericht.

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.