Tegenslag voor Trumps kolenplannen

Trump ontkent al een beslissing genomen te hebben – ‘Vanavond’

Trump had het nog zo beloofd: hij zou de Amerikaanse fossiele industrie uit het slop helpen, en daarmee duizenden banen redden. Dat blijkt lastiger dan gepland, nu ook conservatieve krachten zich tegen zijn plannen verzetten. Deze week verwees het federale energie agentschap zijn voorgenomen kern- en kolensubsidie naar de prullenmand en weigerde de republikeinse gouverneur van Florida olieboringen voor zijn kusten toe te staan. 

Hoewel een toenemende steenkoolexport naar Azië sinds zijn aantreden inderdaad hebben geleid tot een toename van het aantal banen in de steenkoolmijnen, loopt de lokale consumptie van kolen terug, en lijken banen die nu even herleven, geen lang leven beschoren te zijn. In praktijk blijken veel van Trumps plannen om de Amerikaanse fossiele industrie te helpen op tegenslag te stuiten.

Geen kolensubsidie

Volgens kamp Trump komt de leveringszekerheid van het nationale energienet in gevaar door de vele faillisementen in de kolenindustrie maar de VS momenteel mee te maken heeft. Ook de Amerikaanse kernsector kampt met problemen: projecten werden afgelast wegens onvoorzien hoge bouwkosten en een dreigend tekort aan opwekcapaciteit. Trump wil de kern- en kolensectoren daarom subsidiëren.

Energieminister Rick Perry maakte daarom een plan waarbij energiecentrales compensatie krijgen als ze een energievoorraad van negentig dagen aanhouden. Producenten van hernieuwbare energie vallen daarmee buiten de boot. Dat stuitte op bezwaren van het Federal Energy Regulatory Commission. Dat een tekort aan energie de betrouwbaarheid van het net bedreigt, is echter helemaal niet bewezen, stelt het Agentschap. Het wil daarom eerst aanvullend onderzoek doen.

Onverwachte allianties

Conservatieve industriëlen en milieubewegingen verenigen zich in hun protest, constateert dagblad Trouw. Niet alleen komt de Federal Energy Regulatory Commission van oudsher van republikeinse huize, ook ‘US Steel en de conservatieve, steenrijke broers Koch en hun industriële imperium’ zouden het protest van de milieubeweging steunen. Zij zien de voorgenomen subsidie als een de ingreep in de vrije markt en vrezen voor hogere energieprijzen.

Ondertussen stuiten ook Trumps plannen om in kustwateren naar olie te gaan boren op verzet. Dinsdag liet de gouverneur van Florida, de republikein Rick Scott, weten dat hij dat niet zal toestaan. De staat verdient veel aan het toerisme rond haar witte stranden, en veel bewoners waren tegen. Al snel daarna maakte Trumps minister van Binnenlandse Zaken bekend dat de regering een uitzondering zal maken voor het oostelijke deel van de Golf van Mexico en de Atlantische oceaan bij Florida. Ook de republikeinse gouverneurs van Maryland, South Carolina en Massachusetts zouden bezwaren hebben gemaakt, meldt de Washington Post.

Foto: Trump, Twitter

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.