cooling tower and cooling water discharge of Philippsburg nuclear power plant, by Michael Kauffmann, 9 February 2008

Tekort aan koelwater bedreigt thermo-elektrische energiecentrales

cooling tower and cooling water discharge of Philippsburg nuclear power plant, by Michael Kauffmann, 9 February 2008

Veranderingen in de watervoorraad zetten de productie van elektriciteit uit kolen, gas en kernenergie in Europa onder druk. Door toenemende periodes van hitte en droogte zullen zulke centrales steeds vaker uitvallen. Dat concluderen Leidse onderzoekers in een publicatie in Nature Energy deze maand. Met name in het Middellandse Zee-gebied, in Duitsland, Bulgarije en Polen, waarschuwen ze, worden veel nieuwe energiecentrales gepland bij watervoorraden die nu al onder druk staan.

Thermo-elektrische energiecentrales – die op kolen, gas of kernenergie werken – gebruiken enorme hoeveelheden zoet water om te koelen. Als er niet voldoende water beschikbaar is, of het water is te warm, moeten energiecentrales hun productie terugschroeven of zelf helemaal stil leggen.

Klimaatverandering zet druk op productie thermo-elektrische energiecentrales

De afgelopen jaren heeft Europa steeds hevigere hittegolven en periodes van droogte doorgemaakt. Dit zet de energievoorziening onder druk. Als één energiecentrale de productie stil legt, kan dit worden opgevangen door verhoogde productie door een andere centrale, of door energieproductie uit duurzame bronnen. Maar in langdurige periodes van droogte zullen steeds meer centrales hun productie moeten terugschroeven en is deze compensatie niet genoeg. Dat resulteert in stroomstoringen of zelfs uitval.

Groeiend zoetwatertekort

Onder leiding van natuurkundige Paul Behrens heeft een team wetenschappers van de Universiteit Leiden de impact van dergelijke watertekorten op de energievoorziening in Europa onderzocht. Ze analyseerden ruim 1300 energiecentrales in Europa, die hun koelwater putten uit 818 verschillende watervoorraden. Hieruit blijkt dat het aantal regio’s met een kwetsbaar energienetwerk in 2030 sterk zal zijn toegenomen. Daarnaast zijn veel nieuwe energiecentrales gepland bij watervoorraden die al onder druk staan. Het onderzoek laat zien dat regio’s die risico lopen op energietekorten zich vooral bevinden in het Middellandse Zeegebied: Spanje, Italië, Zuid-Frankrijk en Griekenland, maar ook rondom de Rijn in Duitsland, Bulgarije en Polen.

Koelen met zeewater

Er zijn wel mogelijkheden om met deze tekorten aan koelwater om te gaan,’ zegt hoofdonderzoeker Behrens. ‘Zo blijkt uit ons onderzoek dat koelen met zeewater de problemen rond de Middellandse Zee sterk kan verminderen. Al hangt daar wel een prijskaartje aan, omdat energiecentrales geschikt moeten worden gemaakt voor het gebruik van zout water.’ Om het koelwatergebruik in de hele EU te verminderen, moeten volgens Behrens oude, inefficiënte energiecentrales worden gesloten en vervangen door duurzame centrales. ‘Dat helpt onze elektriciteitsvoorziening stabiel te houden, en draagt daarnaast bij aan het behalen van klimaatdoelen,’ aldus Behrens.

Het onderzoek van Behrens en zijn collega’s is deze maand gepubliceerd in het tijdschrift Nature Energy.

Bron:

Rijksuniversiteit Leiden, persbericht 24 juli 2017, ‘Klimaatverandering bedreigt Europese electriciteitsproductie’

Foto: cooling tower and cooling water discharge of Philippsburg nuclear power plant, by Michael Kauffmann, 9 February 2008

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.