De Telegraaf bezorgd over lage CO2-prijs

De Telegraaf bezorgd over lage CO2-prijs

13 januari 2017De Telegraaf had gisteren een bezorgd verhaal over de lage CO2-prijzen. ‘De prijzen zijn te laag om bedrijven aan te zetten tot uitstootbeperkende maatregelen.’

De Telegraaf laat een aantal deskundigen aan het woord over de lage prijzen (momenteel zo’n € 5,50 per ton).
‘(…) Dat komt onder andere doordat in tegenstelling tot de afgelopen jaren er geen rechten meer uit de markt worden genomen door overheden. „Sinds begin dit jaar is de prijs van CO2-rechten aardig gedaald”, zegt Daan Terpstra, marktanalist bij Nuon. „Dit komt voornamelijk door het enorme aanbod komende maand. Er worden fors meer CO2-rechten geveild in vergelijking met een jaar eerder.”
Marketmaker Sjoerd Vlek, [Amsterdam Capital Trading (ACT)], ziet tot 2020 de prijs niet in de buurt komen van de €30, die de EU ooit voor ogen had en een prikkel zou geven voor bedrijven om te investeren in CO2-reductie. „Al verwachten we dat de situatie voor 2020 wel verbetert. Maar stel dat het stijgt tot €10, dan is dat nog steeds niet de €25 à €30 van de EU.”

Jos Cozijnsen: Begin met een minimumprijs van € 20 per ton

Ook subsidies waarmee bedrijven de door het ETS hogere stroomprijzen gecompenseerd krijgen, helpen het stelsel voorlopig niet mee de uitstoot van CO2 te verminderen, zegt ETS-expert Jos Cozijnsen. „Die zijn niet nodig, omdat prijzen van elektriciteit en CO2 laag zijn en bedrijven de extra kosten weldegelijk kunnen doorberekenen in prijzen”, zegt hij.
Een minimumprijs voor CO2-rechten kan er volgens Cozijnsen voor zorgen dat de prikkels gaan werken „Als je wil dat er iets gebeurt, dan kun je bijvoorbeeld een minimumprijs van €20 invoeren. Er liggen nu gascentrales stil omdat gas te duur is ten opzichte van kolen, dat veel meer CO2 oplevert. Dat wordt dan rechtgetrokken.” (…)’

In februari stemt het Europees Parlement over aanpassingen in het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS) effectiever moeten maken.

Bronnen
De Telegraaf, 12 januari 2017: De Europese emissiemarkt komt maar niet op gang – Lage co2-prijs fnuikend voor effectiviteit stelsel (via Blendle)
Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.