Telegraaf-lezers zijn klimaatdiscussie beu

Telegraaf-lezers zijn klimaatdiscussie beu

27 november 2015 – De Telegraaf hield deze week een enquete onder haar lezers over de klimaatdiscussie. De conclusie van de krant: ‘Lezers houden van de planeet, maar zijn de klimaatdiscussie beu.’

Het was geen zwaar wetenschappelijk onderzoek, maar ‘een stelling van de dag’ waarop 4.655 lezers reageerden. De stelling was: ‘Klimaat is vooral big business’. En daar is 93% het mee eens. De Telegraaf publiceerde een bloemlezing uit de ingezonden opmerkingen.

Uit het bericht van De Telegraaf
‘(…) Lezers zijn klaar met de manier waarop het op de agenda wordt gezet. ’Er spelen aan alle kanten van het verhaal te veel belangen.’ (…) Volgens menig lezer zou de klimaatboodschap anders moeten worden verpakt. „Het klimaat is helaas veel te veel een linkse hobby nu, en daarmee wordt automatisch veel weerstand bij mensen gewekt”, merkt iemand op. Een ander stelt: „Het klimaatverhaal wordt bedolven onder politiek gelobby en mensen die roepen zonder enige kennis van zaken of de intelligentie om die op te kunnen doen. (…)
Aan de kant van de tegenstemmers is er veel bezorgdheid over het behoud van onze planeet. ‘Het is geenszins twee voor twaalf’, het is ‘twee over twaalf’, ‘eerder half één’, reageren de meesten. Maar ook: „Het is bedroevend wat politici doen, zoals eerst kolencentrales bouwen, terwijl bekend is dat die weer dicht moeten, of het toestaan van intensieve veeteelt terwijl de gevolgen al duidelijk zijn.” Een ander verzucht: „Het is onbegonnen werk. Nog altijd worden bossen gekapt, en de zee dag en nacht leeggevist en vervuild. Alles draait om economie en macht. Dat haal je niet uit de mens.”
Volgens voor- en tegenstemmers moeten er wereldwijde oplossingen komen. Ambitieuze maatregelen van Nederland, of de EU, worden cynisch afgedaan. Hoeveel zin heeft dat als er drie landen verderop niets gebeurt? vraagt 56 procent zich af. (…)’

 

Bronnen
De Telegraaf, 25 november 2015: Oerwoud aan belangen (via Blendle)
Afbeelding: De Telegraaf

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.