Telegraaf: Noorse ban op benzine-auto’s in Nederland ‘een illusie’

17 augustus 2016Een meerderheid van het Noorse parlement wil een ban op benzine- en dieselauto’s vanaf 2025. Volgens de Telegraaf werkt een soortgelijk plan in Nederland ‘vooralsnog niet’. 

In Noorwegen lijkt de kogel door de kerk: een meerderheid van het parlement is voor het plan om de verkoop van benzine- en dieselauto’s vanaf 2025 te verbieden, aldus Trouw. Vanaf dan mogen alleen schonere auto’s op elektriciteit of waterstof verkocht worden. Nu al is een kwart van de personenauto’s in Noorwegen elektrisch, aldus de Volkskrant in een artikel uit juni.

Als het ergens lukt, dan wel in Noorwegen, stelt hoogleraar Bert van Wee tegenover BNR. ‘Noorwegen voert al jaren een vooruitstrevend beleid in dat opzicht.’ Maar in Nederland is een dergelijk verbod vooralsnog een illusie, aldus de Telegraaf.

Er zijn nogal wat verschillen tussen Noorwegen en Nederland, waardoor een benzine-autoverbod in Nederland een stuk moeilijker in te voeren is dan in Noorwegen. De Telegraaf noemt de volgende:

  • In Noorwegen is 70 procent van de stroom groen. ‘(…) Zo’n 600 waterkrachtcentrales wekken er duurzame energie op, ruim voldoende om het wagenpark volledig te vergroenen. (…)’ Nederland heeft slechts 6 procent duurzame energie, die ook nog eens veel duurder is om op te wekken.
  • De Noren hebben een enorm staatsfonds, waardoor fiscaal stimuleren makkelijker is. ‘(…) [De Noren] betalen bijvoorbeeld geen btw bij de aankoop van een elektrische auto en tolwegen zijn nagenoeg gratis. (…)’
  • Nederland heeft drie keer zoveel auto’s, wat de overstap van fossiel naar elektrisch moeilijker en duurder maakt.
  • De Nederlandse overheid verdient veel aan fossiele auto’s via belastingen en accijnzen. ‘(…) Overgaan op elektrisch rijden slaat dus een krater in overheidsbegrotingen. Jaarlijks halen zij zo’n 7 miljard euro op via autobelastingen. (…)’

Van Wee noemt tegenover BNR nog een verschil tussen de landen:

  • ‘(…) “[Noorwegen] heeft geen eigen auto-industrie, zoals in de Europese Unie. Die zou zwaar op de rem trappen als je dit in de EU zou voorstellen” (…)’

Toch is een verbod op de verkoop van benzine-auto’s niet helemaal een utopie, aldus de Telegraaf. PvdA-er Jan Vos lanceerde eerder dit jaar een plan dat vrijwel identiek is aan het Noorse plan. Hoewel er veel kritiek was vanuit de VVD, PVV en CDA, kreeg Vos toch een meerderheid van de kamer mee. Maar wel voor een afgezwakte versie van het plan.

Uit het bericht van de Telegraaf
‘(…) D66 en SP brachten echter wel een cruciale wijziging aan: er moet géén plicht komen om alleen nog maar elektrische auto’s te verkopen, maar Nederland moet er wel naar streven dat er alleen nog maar ’groene’ auto’s over de toonbank gaan en dan het liefst in Europees verband. (…)’

Bronnen
Trouw, 17 augustus 2016: Oslo wil verrbod op benzineauto’s (via Blendle)
Telegraaf, 17 augustus 2016: Benzineverbod hier een illusie (via Blendle)
BNR, 16 augustus 2016: Noorwegen wil af van diesel- en benzineauto
FluxEnergie, 6 juni 2016: Noorwegen: vanaf 2025 alleen nog elektrische auto’s?

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.