TenneT: ‘Elektriciteitsprijzen historisch laag in 2016’

TenneT: ‘Elektriciteitsprijzen historisch laag in 2016’

30 maart 2017In de eerste acht maanden van 2016 waren de elektriciteitsprijzen in Centraal-West-Europa historisch laag, aldus TenneT. De netbeheerder wijt de lage stroomprijzen aan de relatief lage gasprijs en de hoge import van zonne- en windenergie uit Duitsland. 

In de TenneT Market Review beschrijft de netbeheerder de ontwikkelingen op de West-Europese elektriciteitsmarkt, in het bijzonder in Nederland en Duitsland waar TenneT als netbeheerder een centrale rol speelt.

Uit een bericht van TenneT
‘(…) De gemiddelde day-ahead-prijs in Nederland daalde van EUR 40,10 per MWh in 2015 naar EUR 32,22 per MWh in 2016, terwijl in Duitsland de gemiddelde day-ahead-prijs daalde van EUR 31,66 per MWh in 2015 naar EUR 28,96 per MWh in 2016.
De prijzen stegen tussen september en december 2016 vanwege een beperkte hoeveelheid beschikbare opwekcapaciteit. De oorzaak hiervan lag vooral bij de lage beschikbaarheid van kerncentrales in Frankrijk en België. Hierdoor ontstond ook een prijsverschil tussen België/Frankrijk en Duitsland/Nederland. (…)
In de meeste maanden hebben België en Nederland een netto importerende positie, terwijl Duitsland en Frankrijk een netto exporterende positie hebben. In oktober 2016 vond een interessante wissel plaats tussen Nederland en Frankrijk: Frankrijk werd netto importeur en Nederland netto exporteur, wat inhoudt dat er meer elektriciteit werd geëxporteerd dan geïmporteerd. Deze wissel met Frankrijk was het resultaat van de temperatuurgerelateerde vermogensvraag (elektrische verwarming in de wintermaanden) in combinatie met de lage beschikbaarheid van Franse kerncentrales.
De stijgende elektriciteitsprijzen leidden tot meer opwekking in Nederland, dat elektriciteit exporteerde naar andere Europese landen, waaronder Frankrijk. (…)’

Maandelijkse gemiddelde van day-ahead-groothandelsprijzen per uur in CWE-landen in 2015 en 2016

De duurzame capaciteit is in Nederland in 2016 gestegen met 1,5 GW, aldus TenneT, maar de totale capaciteit daalde door sluiting van drie kolencentrales.

‘(…) Deze toename is vrijwel gelijk verdeeld over offshore windenergie, onshore windenergie en zonne-energie. Ondanks deze significante stijging van de duurzame capaciteit, daalde de totale bedrijfscapaciteit in Nederland met 0,2 GW naar 29,3 GW als gevolg van een nog sterkere daling van het conventioneel vermogen.
Deze daling van het conventioneel vermogen werd vooral veroorzaakt door de sluiting van drie kolencentrales, volgens de afspraken die in 2013 werden gemaakt in het Energieakkoord voor duurzame groei. De hoeveelheid geconserveerd vermogen (‘mottenballenvermogen’) bleef ongeveer gelijk.
In Duitsland hield de trend van toenemend duurzaam productievermogen aan in 2016. In totaal werd in 2016 ongeveer 4 GW aan duurzaam vermogen opgesteld, waarvan het grootste deel uit onshore windenergie bestond. (…)’

Nederlands elektriciteitsproductievermogen in 2015 en 2016

Bronnen
TenneT, 30 maart 2017: Historisch lage elektriciteitsprijzen in eerste acht maanden van 2016
TenneT, rapport, maart 2017: Market Review 2016 (pdf)

Foto: TenneT

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.