TenneT: Nog een grote verbinding voor Duitse offshore-windenergie

22 juni 2015 – TenneT heeft in het Duitse deel van de Noordzee weer een mega-‘stopcontact op zee’ gerealiseerd: 690 MW transportcapaciteit naar het Duitse vasteland.

helwin2_2Uit het persbericht van TenneT
Met HelWin2 heeft transportnetbeheerder TenneT opnieuw een offshore-netaansluiting opgeleverd. HelWin2 heeft een capaciteit van 690 megawatt (MW) om windenergie van het Duitse deel van de Noordzee naar het vasteland te transporteren, waar de stroom vervolgens in het elektriciteitsnet wordt ingevoed. De capaciteit van HelWin2 komt overeen met een vermogen dat tot 860.000 huishoudens van stroom kan voorzien.
“De voltooiing van HelWin2 is opnieuw een belangrijke mijlpaal voor de ontwikkeling van windenergie op zee. We realiseren stap voor stap de door de Duitse regering vastgestelde offshore-uitbreidingsdoelen en nemen de opgedane kennis en kunde mee naar Nederland in ons werk voor de ontwikkeling van het net op de Nederlandse Noordzee”, aldus Mel Kroon, CEO van TenneT. “De Duitse regering wil in de periode tussen nu en 2020 een offshore-capaciteit van 6,5 gigawatt (GW) realiseren voor het transport van elektriciteit opgewekt met behulp van windenergie. TenneT heeft nu al meer dan 50% van deze doelstelling bereikt. In Nederland zullen wij ons inzetten voor een aansluitvermogen van 3.500 MW voor windmolens op zee.”
TenneT heeft eerder dit jaar al de offshore-netaansluitingen BorWin2 (800 MW), SylWin1 (864 MW) en HelWin1 (576 MW) voltooid. HelWin2 is de zevende offshore-netaansluiting die TenneT in gebruik neemt. Er zijn nog vijf andere offshore aansluitingen in aanbouw.

Made in Holland
HelWin2 is een HVDC-transportverbinding met een capaciteit van 690 MW. Dit project is de derde aansluiting van TenneT in de oostelijke Noordzee. De verbinding loopt van het converterstation HelWin bèta over een afstand van 85 km als zeekabel naar het aanlandingspunt in Bussum. Van daaruit loopt de verbinding als ondergrondse kabel naar Büttel in Sleeswijk-Holstein.
Het HelWin2-project is uitgevoerd door hoofdaannemer Siemens. De onderzeese en ondergrondse delen zijn door leverancier Prysmian geproduceerd en gemonteerd; de constructie van het converterplatform is uitgevoerd door de Nederlandse leverancier Heerema Fabrication Group.
De op volle zee opgewekte windenergie wordt als wisselstroom naar een door TenneT beheerd converterplatform gevoerd (in dit geval HelWin bèta, circa 35 km ten noordwesten van Helgoland), daar in gelijkstroom omgezet en via een gelijkstroomkabel naar een converterstation op land getransporteerd. Hier wordt de gelijkstroom weer omgevormd in wisselstroom, die vervolgens in het hoogspanningsnet wordt ingevoed.
HelWin2 is een gezamenlijk investeringsproject van TenneT en Mitsubishi Corporation. De projectpartners werken nauw met elkaar samen op het gebied van offshore-netaansluitingen.

Bronnen
TenneT, persbericht, 22 juni 2015: TenneT’s vierde grote verbinding voor offshore windenergie van dit jaar in bedrijf
Foto: TenneT

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.