Zonnepanelen Emmeloord, foto: SPIE

TenneT versterkt net Noordoostpolder met duurzaam hoogspanningsstation

Zonnepanelen Emmeloord, foto: SPIE

Sinds 8 november heeft Nederland een hoogspanningsstation dat zelf stroom produceert. Met de aansluiting van tachtig zonnepanelen openden TenneT en SPIE in Emmeloord Zuidervaart ‘het eerste duurzame’ hoogspanningsstation. Het zal gebruikt worden voor de versterking van het hoogspanningsnet voor windpark Noordoostpolder. 

Financieel directeur van TenneT Otto Jager en wethouder Andries Poppe van gemeente Noordoostpolder hebben 8 november de nieuwe hoogspanningsstation Emmeloord Zuidervaart in gebruik genomen. Met de opening is de versterking van het net in de Noordoostpolder afgerond, zodat het klaar is voor de komst van Windpark Noordoostpolder. Naast een 25 kilometer lange 110 kV-kabelverbinding heeft TenneT twee nieuwe hoogspanningsstations gebouwd en een bestaand 380kV station aangepast.

Duurzame pilot

Het nieuwe hoogspanningsstation is duurzaam ontworpen en gebouwd, en heeft tachtig zonnepanelen op het dak, waarmee het grotendeels zelfvoorzienend is. Daarnaast heeft TenneT een ‘dieren stay-okay’ aangelegd met een paddenpoel en diervriendelijke afscheidingen voor reptielen, insecten en kleine zoogdieren. Met het nieuwe hoogspanningsstation wil TenneT meer ervaring krijgen met duurzame landschappelijke en ecologische inpassingen. De experimentele aanpak moet vervolg krijgen in komende uitbreiding van hoogspanningsstation Vierverlaten.

Bron:

  • Tennet, 1 november 2017, ‘Eerste duurzame hoogspanningsstation is bijna een feit’
  • SPIE, persbericht 8 november 201, ‘Eerste duurzame hoogspanningsstation geopend’

Foto: zonnepanelen Emmeloord, SPIE

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.