foto Tennet

Tennet werkt –met Franse hulp– echt onder hoogspanning

“Onder hoogspanning” werken is een uitdrukking die tegenwoordig erg gemakkelijk wordt gebruikt, in meer dan één sector. Dat zal volgende week ook in de elektriciteitssector gebeuren, maar dan in de letterlijke betekenis van het woord.

Landelijk netbeheerder Tennet en hoogspanningsspecialist Joulz Energy Solutions gaan op maandag 23 april in Dedemsvaart (gemeente Hardenberg, Overijssel) voor het eerst in Nederland, met (voorlopig) eenmalige toestemming van de overheid, onder spanning aan een hoogspanningsverbinding werken.

Werken onder spanning is in Nederland wettelijk niet toegestaan. Om onderhoudswerkzaamheden aan hoogspanningslijnen uit te voeren, is het wettelijk verplicht om vooraf de lijn uit te schakelen. Dit is vaak moeilijk in te plannen, bijvoorbeeld omdat het gebied achter de verbinding hiervan voor zijn energievoorziening afhankelijk is of omdat het gaat om een belangrijk onderdeel van het hoogspanningsnet.

Hernieuwbare energiebronnen factor van onzekerheid

Daarnaast is het weer een bepalende factor voor de decentrale opwek van stroom. Hierdoor kan een verbinding soms op het laatste moment niet uit bedrijf worden genomen, omdat zonnepanelen of windmolens stroom opwekken. Dit maakt de planning van werkzaamheden aan hoogspanning complex en onzeker.

Door het belang van de beschikbaarheid van het hoogspanningsnet en de toename van duurzame energie is het uitschakelen van verbindingen echter steeds lastiger. “Hierdoor zijn delen van het net niet meer te onderhouden,” stelt Tennet. Werken onder spanning is hiervoor volgens de netbeheerder een veilig alternatief. Om dit te bevestigen willen Tennet en Joulz in Dedemsvaart tonen hoe werken onder spanning verloopt en aantonen werken onder spanning niet meer risico’s kent dan spanningsloos werken.

Frankrijk als voorbeeld

Werken onder spanning is niet nieuw. In bijna de hele wereld worden onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd terwijl de lijnen onder spanning staan. “Dit is mogelijk door gebruik van speciale technieken, kleding en materiaal,” laat Tennet weten. “Uiteraard worden er speciale veiligheidsmaatregelen getroffen. Allereerst zijn de medewerkers hiervoor speciaal opgeleid. Ook maken zij gebruik van speciale kranen, geïsoleerde steigers en kleding. De Franse transportnetbeheerder RTE werkt al langer onder spanning. Vorig jaar gingen Tennet en Joulz op bezoek bij RTE. Bij dit bezoek heeft de Franse netbeheerder werkzaamheden onder spanning, vergelijkbaar met de geplande werkzaamheden in Dedemsvaart, gedemonstreerd. Ze worden overigens uitgevoerd door RTE.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.