Terroristen hielden nucleaire topman België in de gaten

Terroristen hielden nucleaire topman België in de gaten

18 februari 2016Bij huiszoekingen in België, naar aanleiding van de terroristische aanslagen in Parijs vorig jaar, is een filmpje gevonden waaruit blijkt dat de terrorismeverdachten een nucleaire topman in de gaten hielden. 

Op de video is tien uur lang de voorgevel van een huis te zien. Na onderzoek bleek dit het huis van een topman van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol te zijn, zo meldt De Standaard.

In het SCK wordt in Europese samenwerking onderzoek gedaan naar vreedzame toepassingen van radioactiviteit, verbetering van kernenergie (minder afval, veiliger) en  beheer van radioctief afval. Ook produceert het SCK radio-isotopen voor medische toepassingen.

Waarom de beelden gemaakt zijn, is niet helemaal duidelijk. Maar het voedt de vermoedens dat terroristen van de IS een aanslag willen plegen op een nucleair doel in Europa, aldus de Waalse krant  La Dernière Heure die met het nieuws over de video naar buiten kwam.

In België loopt al een onderzoek naar een sabotage in de kernreactor in Doel. Een van de stoomturbines van Doel 4 raakte oververhit nadat smeerolie uit een leiding was weggelekt. De leiding bleek gesaboteerd. Doel 4 ligt sindsdien stil en de Belgische Justitie onderzoekt of of terroristen achter de sabotage zitten.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) [In december] vloog er een kleine drone over een kerncentrale bij Doel, terwijl dat in België verboden is. Een paar maanden eerder werden in Frankrijk meerdere malen mysterieuze drones gesignaleerd bij kerncentrales. (…)’

Bronnen
La Dernière Heure, 17 februari 2016: Exclusif: les kamikazes des attentats de Paris visaient nos centrales nucléaires!
De Standaard, 17 februari 2016: Terroristen bespioneerden topman SCK Mol
De Redactie.be, 17 februari 2016: Speurders vinden filmpje van topman van kernenergiesector bij terreurverdachten
NOS, 17 februari 2016: Terroristen observeerden nucleaire topman België
NOS, 7 december 2014: ‘Terroristen mogelijk achter sabotage kerncentrale’

Foto: Kerncentrale Doel met fictief verbodsbord voor drones. (Dronewatch)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.