Terschelling verzet zich tegen gasboring

15 februari 2015 – Op Terschelling is grote onrust ontstaan over het voornemen van het olie- en gasbedrijf Tulip Oil om onder en rond het eiland naar gas te gaan boren. Halverwege 2015 besluit minister Kamp van Economische Zaken of de boring doorgaat.

Tulip Oil vroeg vorig jaar een vergunning aan voor het boren naar gas in de Noordzee, ter noorden van Terschelling. Mogelijk komen in de duinen ter hoogte van het dorp Hoorn ook boortorens. Minister Kamp zal halverwege 2015 zijn besluit nemen over de boring.

Inmiddels is op Terschelling grote onrust ontstaan. De actiegroep Gas(t)vrij Terschelling zegt geschrokken te zijn van het vergevorderde stadium waarin de boorplannen verkeren. De klankbordgroep van eilandbewoners, die op verzoek van Tulip Oil door adviesbureau IMSA was ingesteld, werd opgeheven. De voorzitter van de klankbordgroep en tevens directeur van IMSA, Wouter van Dieren, legde zijn functie als voorzitter neer vanwege grote kritiek van eilandbewoners.

Van Dieren in een bericht van Trouw
‘(…) “We proberen miljoenen los te krijgen voor het eiland. Dát was de bedoeling van de klankbordgroep. Als die boorplannen doorgaan, dan is Tulip Oil moreel, en op termijn misschien zelfs wettelijk, verplicht om de milieuschade te compenseren.” (…)’

Ook de Waddenvereniging is ontstemd. Vanwege de boring, maar ook omdat in een document van IMSA werd gesuggereerd dat de Waddenvereniging partner is in de besprekingen.

Uit een bericht van Trouw
‘(…) “Er werd gesuggereerd dat er wordt gewerkt aan een convenant met de Waddenvereniging over deze gaswin­ning. Dat is dus klinkklare onzin”, aldus directeur Arjan Berkhuysen. (…)’

 

Bronnen
Trouw, 14 februari 2015: Terschelling opgeschrikt door plannen gasboring
Trouw, 14 februari 2015: Het wachten is op de boortorens (betaald, via Blendle, € 0,25)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.