Tesla's gebruiken accu om het elektriciteitsnet te balanceren. Bron: Jedlix

Tesla-accu’s vangen balansverstoringen elektriciteitsnet op

Tesla's gebruiken accu om het elektriciteitsnet te balanceren. Bron: Jedlix

Eigenaars van elektrische auto’s en zonnepalen wisten het al: je kan overtollige zonne-energie in je accu opslaan. Uit een proefopstelling in Arnhem blijkt nu dat je de ‘smart charging’-capaciteit van zulke auto’s ook kan inzetten als regel- en reservevermogen om het elektriciteitsnet te balanceren.

Elektrische auto’s vervangen fossiele centrale

Vijf Tesla-bezitters hadden zich verzameld bij het Testcentrum van ElaadNL in Arnhem. Zij maakten deel uit van een primeur: hun auto’s werden ingezet om op basis van real time signalen het nationale elektriciteitsnet te balanceren. Omdat balansverstoringen in het net vaak onverwachts plaatsvinden, dient hier vrijwel direct op gereageerd te worden. Deze rol is doorgaans weggelegd voor (fossiele) elektriciteitscentrales.

Met de demonstratie is aangetoond dat ruim 7.000 Tesla’s die in Nederland rijden, technisch in staat zijn om in te zetten als regel- reservevermogen. Voordat de autogebruiker hier ook daadwerkelijk van kan profiteren, dient de balanceringsmarkt daarvoor wel toegang te bieden aan decentrale vormen van flexibiliteit zoals de accu’s in elektrische auto’s. Jedlix is hiervoor in gesprek met TenneT.

30 seconden reactietijd

Voorwaarde voor het inzetten van elektrische auto’s voor balans op het net is dat het laadproces snel genoeg kan worden beïnvloed. Om dit te testen is gebruik gemaakt van het testcentrum van ElaadNL in Arnhem, dat kon verifiëren dat de auto’s inderdaad binnen de vereiste 30 seconden reageren op signalen van TenneT. Jedlix zal vanaf voorjaar 2018 de flexibiliteit in het laadproces van de aangesloten elektrische auto’s bij TenneT aanbieden als regel- reservevermogen. Het voordeel voor de autobezitter kan daarmee oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar.

Bron: Duurzaam Nieuws, 11 juli 2017, ‘Elektrische auto’s kunnen electriciteitsnet balanceren’

Foto: Tesla’s gebruiken accu om het elektriciteitsnet te balanceren. Bron: Jedlix

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.