Tesla neemt zonnepanelenfabrikant SolarCity over

1 augustus 2016Tesla neemt zonnepanelenfabrikant SolarCity over voor 2,6 miljard dollar, ruim 2,3 miljard euro. Dat maakte de fabrikant van elektrische auto’s en batterijen voor energie-opslag vandaag bekend. 

Volgens Bloomberg is het de grootste overname in de zonnepanelen-industrie tot nu toe. Het bod is 300 miljoen dollar lager dan Musk in eerste instantie aankondigde.

Uit een bericht van de Telegraaf
‘(…) De overname komt niet geheel als een verrassing aangezien Musk het plan eerder al toelichtte. Gecombineerd met de batterijtechnologie van Tesla moeten consumenten hun eigen stroomvoorziening kunnen regelen. (…) Kenners vragen zich echter hardop af of Musk over voldoende kennis beschikt om de bedrijven van elkaar te laten profiteren. (…)’

Ook de aandeelhouders, die de overeenkomst nog moeten goedkeuren, twijfelen. Zij vermoeden een ‘bailout’, aldus citeert NRC de Financial Times, waarbij het verlieslijdende SolarCity wordt gered door een overname.

Uit een bericht van NRC
‘(…) Tesla ontkent dat. Tesla verloor de afgelopen twee jaar een slordige 1,2 miljard dollar, terwijl SolarCity in die periode een negatief resultaat van 1,1 miljard boekte. De fabrikant van zonnepanelen heeft een schuld van drie miljard dollar en de beurskoers daalde het laatste jaar met 60 procent. De waarde van Tesla-aandelen is daarentegen al een tijdlang redelijk constant.(…)’

Volgens RTL Z draaien de aandeelhouders al wel iets bij.

Uit een bericht van RTL Z
‘(…) In eerste instantie waren Tesla-beleggers weinig enthousiast over de overname. Het aandeel verloor na het bod 12 procent aan waarde op de NASDAQ. Aandelen SolarCity schoten wel omhoog met 29 procent.
Ruim een maand later lijken beleggers de overname rooskleuriger in te zien. Sinds het dieptepunt op 21 juni (190 dollar per aandeel) is het aandeel weer omhoog gekropen. Afgelopen vrijdag sloot het aandeel op 234 dollar. (…)’

Tesla-topman Elon Musk, bestuursvoorzitter bij Tesla en grootaandeelhouder van SolarCity, heeft aangegeven niet te zullen stemmen. Ook zijn neef Lyndon Rive, bestuursvoorzitter van SolarCity, zal niet stemmen, aldus de NRC.

De deal kan in het laatste kwartaal van 2016 rond zijn, aldus Tesla in een persbericht. Het bedrijf verwacht 150 miljoen te kunnen besparen door de bedrijven samen te voegen.

Bronnen
Tesla, persbericht, 1 augustus 2016: Tesla and SolarCity to Combine
NRC, 1 augustus 2016: Tesla neemt ander bedrijf van eigenaar Elon Musk over
RTL Z, 1 augustus 2016: Kogel door de kerk: Tesla en SolarCity worden één
Bloomberg, 1 augustus 2016: Tesla Lowers Bid, Agrees to Pay $2.6 Billion for SolarCity
Telegraaf, 1 augustus 2016: Tesla neemt SolarCity over
Nu.nl, 1 augustus 2016: Tesla koopt SolarCity voor 2,6 miljard dollar

Foto: SolarCity

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.