Test met drijvende zonnepanelen

30 mei 2015 – Het Groningse bedrijf Sunfloat test drijvende zonnepanelen die met de zon meedraaien. Het concept zou zeer geschikt zijn voor Nederland met veel industrieel water.

Uit de website van Sunfloat
Grootschalige toepassing van zonne-energie kan, ook in het dichtbevolkte Nederland. Sunfloat is een pilotproject gestart met drijvende zonnepanelen op het Groningse industrieterrein Westpoort. Door de panelen mee te laten draaien met de zon en gebruik te maken van de reflectie van water brengen de panelen naar verwachting 25 tot 30% meer op dan vergelijkbare vaste panelen op land.
Op 27 mei lanceerde Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, de proef.
Er worden ook vlotten getest bij het Marin in Wageningen. Bij dit maritieme onderzoeksinstituut kunnen golven worden gemaakt in een groot water bassin. Hierdoor kunnen zeer zware weersomstandigheden worden nagebootst.

Sunfloat is een startend bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van drijvende en draaiende zonnepanelen. Op uitnodiging van de gemeente Groningen heeft Sunfloat het concept ook al gepresenteerd op de Hannover Messe.
De mogelijkheden voor een grootschalige toepassing van drijvende zonnepanelen worden o.a. samen met EnTranCe onderzocht.
Sunfloat ziet drijvende zonnepanelen als een ideale oplossing voor groene energie opwekking binnen de gebouwde omgeving. ‘Nederland heeft veel ongebruikt industrieel water, waarop de drijvende zonnepanelen eenvoudig kunnen worden geplaatst.  Dit betekent dat er geen concurrentie optreed met ecologische en recreatieve waardevolle gebieden. Er is bovendien geen grootschalige en permanente fundering nodig waardoor het water en de drijvende zonnepalen zeer flexibel blijven.  Door de zonnepanelen mee te laten draaien met de zon wordt de  effectiviteit van de panelen vergroot.  Daardoor kunnen er zeer concurrerende prijzen gehaald worden voor groene stroom.’

Bronnen
Sunfloat, 27 mei 2015: Gronings consortium demonstreert concept voor drijvende zonnepanelen

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.