Testwoning voor grootschalig energieneutraal bouwen

25 juli 2015 – In Rotterdam-Heijplaat is een testwoning in gebruik genomen voor grootschalig energieneutraal bouwen. De zonnecellen van de testwoning leveren zoveel energie dat de buren mee kunnen profiteren.

Uit een bericht van RTV Rijnmond
‘(…) De sleutel zit hem in een bijzonder goed geïsoleerde woning en zeer krachtige zonnecellen op de ramen. Maar in de praktijk moet de energie-opwekkende woning zich nog wel bewijzen.
Dat gaan de nieuwe bewoners uittesten. Jeike van de Poel en André de Baerdemaeker zijn de proefkonijnen van deze energie-opwekkende woning. Hun energiegebruik en vooral ook hun energiegewoontes worden als een ‘big brother’ in de gaten gehouden. Voor het duo biologen is het geen enkel punt dat ze onder een loep liggen, een logboek moeten bijhouden en onderzoekers over de vloer krijgen. André de Baerdemaeker: “Het is juist leuk om op deze manier met je huist bezig te zijn. We hebben nauw contact met de ontwikkelaars en makers over wat beter en anders kan.” (…)
“De zonnecellen van deze woningen leveren zoveel stroom dat er nu een oplaadpaal in de voortuin is geplaatst. Daar kunnen elektrische auto’s worden opgeladen zonder dat de bewoners dan koud moeten douchen”, zegt Bert Hooyer van de RDM Campus en aanjager van het concept village op Heijplaat.(…)
“Dit is de woning van de toekomst”, zegt Bert Hooyer met overtuiging. “Het is de bedoeling van concept village om experimenten te doen en daarna grootschalig op te schalen naar Rotterdam. Want daar moet in de bestaande bouw nog een gigantische klus geklaard worden op het gebied van energieverbruik en duurzaamheid.”

.

Bronnen
RTV Rijnmond, 23 juli 2015: Energiewoning Heijplaat levert ook stroom aan buren

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.