The Guardian: ‘Als je de lezers vertelt dat het misgaat met de aarde, haken ze af’

5 december 2016De NRC interviewde Alan Rusbridger, oud-hoofdredacteur van The Guardian, naar aanleiding van een congres over ‘constructieve journalistiek’ in Zwolle. ‘Onze focus op oplossingen was een logisch gevolg van het feit dat onze oude aanpak – beschrijven van het probleem – niet werkte.’

Uit het interview van de NRC
‘(…) ,,De opwarming van de aarde is zo belangrijk en veelomvattend. Het zou iedere dag op de voorpagina moeten staan. Toch gebeurt dat zelden”, zegt Rusbridger. ,,Ik dacht: wat kunnen we doen om onze lezers wakker te schudden?” (…) Onze focus op oplossingen was een logisch gevolg van het feit dat onze oude aanpak – beschrijven van het probleem – niet werkte.”
Wat ging er mis in jullie klimaatberichtgeving?
„The Guardian nam het onderwerp heel serieus, daar lag het niet aan. Vijf redacteuren deden fulltime verslag van klimaat en milieu. Maar hun stukken werden slecht gelezen, bleek uit de clicks. De reflex kan dan zijn om minder aandacht aan het onderwerp te besteden. Maar dat wilde ik absoluut niet.”
Over een andere boeg dus?
„Ja. In die tijd ontmoette ik Bill McKibben, de Amerikaanse milieuactivist. Hij zei: jullie pakken het helemaal verkeerd aan. Als je lezers vertelt dat het vierkant mis gaat met de aarde, raken ze in paniek en haken ze af. Dat is onderzocht door psychologen. Als je daarentegen oplossingen belicht, blijven mensen betrokken en komen ze eerder in actie.” (…)

 

Bronnen
NRC, 4 december 2016: ‘Als je krantenlezers vertelt dat het misgaat met de aarde, haken ze af’
Foto: WNF. Portretfoto: Twitter

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.