OTEC bluerise screenshot

‘Thermische oceaanenergie kan Curaçao en Jamaica energieneutraal maken’

OTEC bluerise screenshot

Behalve met hun stromingen, golven, algen, zeewier, off-shore wind-en zonneparken en ‘blauwe’ energie uit osmose, kunnen ’s werelds zeeën en oceanen ook energie leveren met ‘ocean thermal energy conversion’ (OTEC). De Delftse start-up Bluerise hoopt in 2019 haar eerste installaties op Curaçao en Jamaica te voltooien. 

Bluerise richt zich op de winning van thermische energie uit tropische oceanen door gebruik te maken van ‘ocean thermal energy conversion’: OTEC. Omdat deze vorm van duurzame energie niet onderhevig is aan fluctuaties zoals zonne- of windenergie, denkt de Delftse start up, moet het eilanden als Curaçao en Jamaica volledig van energie kunnen voorzien. Behalve elektriciteit, moet het systeem kou leveren om airco’s overbodig te maken.

Diepzeekoeling

Het systeem bestaat uit buizen die warmte halen uit de bovenste lagen van de oceaan, en kou halen uit de diepe delen van de oceaan. Het warmte water wordt gebruikt om ammoniak te verdampen voor de aandrijving van een generator die stroom levert. Het koude water wordt gebruikt om gebouwen mee te koelen. Energieverslindende airco’s moeten daarmee overbodig worden.

De OTEC-technologie bestaat allang, zegt medeoprichter van de start-up, Remi Blokker in de Trouw, maar tot nu toe beperkte de praktijk zich tot probeersels van Fransen en Amerikanen die militaire bases van energie wilden voorzien zonder afhankelijk te zijn van olie- en gastoevoer. Na decennia-lange stilte zijn nu ook de Franse onderzeebootbouwer Naval Energy en straaljagerfabrikant Lockheed er weer mee bezig. Zelf verwacht de zeven jaar oude start-up in 2019 haar eerste installaties op Curaçao en Jamaica te plaatsen. Samen met New Leaf Power wil het in 2019 op beide eilanden een systeem van 500 kilowatt gerealiseerd hebben. De bijbehorende diepzeekoeling moet in totaal drieduizend huizen kunnen koelen.

Offshore schepen

De leidingen en pompen zijn duur, en moeten heel secuur geplaatst worden door offshore schepen die ook olie- en gasbuizen plaatsen. De impact op natuur en zeeleven zou minimaal zijn, maar de systemen kosten wel 40 miljoen per stuk. Dat lijkt veel, denkt Blokker, maar door de fulltime draaitijd zouden die kosten snel terugverdiend worden. Bovendien zou het relatief goedkoop zijn om extra huizen en gebouwen aan te sluiten zodra het systeem er ligt. Uiteindelijk zouden de eilanden volledig kunnen draaien op zee-energie, verwacht Bluerise, en dan is het tijd voor andere tropische kustgebieden met een diepe zee.

(bronnen onder de video)

Bronnen:

  • Trouw, 30 november 2017, ‘Energie tappen uit de oceaan’ (via Blendle)
  • Bluerise.nl

Foto: still uit promovideo Bluerise

Auteur: Klaartje Jaspers

1 reactie op “‘Thermische oceaanenergie kan Curaçao en Jamaica energieneutraal maken’”

Zwerius Kriegsman|05.12.17|16:43

Thermische oceaanenergie heeft vanwege het relatief lage temperatuurverschil per definitie hele grote volumes warm en koud water nodig voor een beetje een redelijke opbrengst.
Daarmee gaat de oceaanoppervlaktetemperatuur omlaag en de temperatuur op diepte flink omhoog.
Wat dit voor gevolgen heeft voor het leven in die lagen laat zich raden.
Kennelijk maakt niemand zich daar druk over.
Volgende grote vergissing zal dus weer blijken als het te laat is vrees ik…..

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.