Tihange 1 nóg een maand later opgestart

15 november 2016De Belgische kernreactor Tihange 1 wordt pas op 31 december 2016 weer opgestart, een maand later dan gepland. Het uitstel komt weinig gelegen, aldus De Morgen. Ook in Frankrijk liggen kerncentrales stil, wat kan zorgen voor stroomtekorten. 

Tihange 1 sloot in september, omdat het gebouw waarin de pompen staan beschadigd was geraakt. Het herstel werd al eens uitgesteld tot eind november, maar nu dus nog eens. Tot 31 december, aldus Engie. De reactor lag eerder dit jaar ook al maanden stil voor onderhoud.

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) De extra maand uitval komt niet erg gelegen. Doordat in Frankrijk verscheidene centrales stil liggen, zorgt dat voor de nodige krapte op de stroommarkt. Tijdens de koudeprik van vorige week werden uitzonderlijk hoge prijzen genoteerd op de groothandelsmarkt voor elektriciteit, tot 678 euro/MWh. De Franse hoogspanningsbeheerder waarschuwde al voor een afschakelplan bij extreem winterweer. (…)’

Uit een bericht van de 1Limburg
‘(…) Van de zeven Belgische reactoren in Tihange en Doel draaien er nu vier. Doel 1 wordt maandagmiddag weer opgestart na een onderhoudsbeurt, aldus Engie, en Doel 3 op 4 december. In Nederland, Duitsland en Luxemburg wordt met onrust gekeken naar de volgens hen onveilige centrales, waarvan de levensduur is verlengd tot 2025. (…)’

Van de voetballers van de Duitse profclub Alemannia Aachen mogen de kernreactoren in Tihange overigens wel uit blijven. Zij voetbalden afgelopen weekeinde tegen FC Köln zonder reclame, maar met ‘Stop Tihange’ op hun shirt, aldus de Vlaamse krant De Tijd. Tachtig ondernemingen betaalden voor de bijzondere ‘sponsoring’.

Bronnen
Engie Transparency, 14 november 2016: BE Future unavailability TIHANGE 1N
Engie Transparency, 14 november 2016: BE Future unavailability TIHANGE 1S
De Morgen, 14 november 2016: Tihange 1 maand langer dicht
1Limburg, 14 november 2016: Herstart kernreactor Tihange-1 maand uitgesteld
De Tijd, 14 november 2016: Duitse profvoetballers voeren actie tegen Tihange (registratie)
Alemannia Aachen, 15 november 2016: Alemannia dankt Unterstützern!

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.