Joke Schauvliege en Céline Fremault.(foto: Bebat)

Toekomst voor afgedankte batterijen van elektrische auto’s

Tijdens de beurs AutoTechnica in Brussels Expo hebben de Vlaamse en Brusselse ministers voor milieu, Joke Schauvliege (CD&V) en Céline Fremault (CDH) een akkoord ondertekend voor de inzameling en de recyclage van afgedankte batterijen waaronder batterijen van hybride, plug-in en elektrische voertuigen (EV-batterijen).

De andere ondertekenaars zijn Bebat en de federaties Traxio, Febiac (automobielsector) en FEE (elektriciteit en elektronica). Bebat is de organisatie die instaat voor de inzameling, het sorteren en recycleren van gebruikte batterijen. In dit akkoord erkennen zowel de overheden als Bebat dat het inzamelen en recycleren van batterijen, specifiek voor de groeiende emobility markt, cruciaal is. Wallonië tekende (nog) niet. De bevolkingsdichtheid is er kleiner, de afstanden tussen de centra groter en er zijn ook veel minder stedelijke agglomeraties en laadpalen. Elektrisch rijden komt er dan ook veel trager op gang dan in Vlaanderen en Brussel.

Bebat maakt zich op voor een belangrijke groei van de e-mobility markt in België en het recycleren van afgedankte EV-batterijen. Door het met de milieuministers afgesloten akkoord kan Bebat verder invulling geven aan de aanvaardingsplicht die rust op producenten en invoerders van alle types van gebruikte batterijen, waaronder ook EV-batterijen.

Sterke toename verwacht

Bebat legt zich reeds sinds enkele jaren ook toe op het recycleren van EV-batterijen. Het wil nu inspelen op de groeiende vraag van de auto-industrie, die een sterke stijging in het aantal elektrische- en hybride voertuigen kent. Naar verwachting zullen tegen 2020 10% van alle nieuwe voertuigen elektrisch zijn. “Bebat zal de rol van after-care partner voor de auto-industrie vervullen dankzij haar jarenlange ervaring in het recycleren van zowel huishoudelijke, industriële als EV-batterijen. In onze meer dan 24.000 inzamelpunten kunnen gebruikte batterijen gratis worden gedeponeerd. In 2017 zamelde Bebat meer dan 3.000 ton batterijen in. Over In het totaal heeft Bebat in de laatste vijf jaar 10.000 EV-batterijen opgehaald en laten recycleren door de beste recyclagebedrijven in België en Europa,” zegt Peter Coonen, gedelegeerd bestuurder van Bebat. “

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.