Toezichthouder zeer bezorgd over veiligheid Belgische kerncentrales

Toezichthouder zeer bezorgd over veiligheid Belgische kerncentrales

21 november 2016In buitengewoon felle bewoordingen heeft de nucleaire toezichthouder FANC zich uitgelaten over de veiligheid van de Belgisch kerncentrales: ‘Brandgevaar, risico op kernsmelting en een schaamteloos nonchalante veiligheidscultuur.’

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) Dat schrijft de nucleaire waakhond FANC over de wijze waarop Engie Electrabel de kerncentrales beheert. “We werken eraan”, zegt de energiereus. “Geen commentaar”, zegt het kabinet van binnenlandminister Jan Jambon (N-VA).
Het leest als een persbericht van Greenpeace: “Wij zijn erg ongerust over de nucleaire activiteiten van Electrabel in België. Electrabel onderneemt veel te weinig om het veiligheidsniveau te verbeteren. (…) De waarden die het risico op een kernsmelting aanduiden zijn alarmerend. (…) Maar Electrabel lijkt het zich weinig aan te trekken.”
Die vernietigende conclusies komen van Jan Bens, de directeur van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). (…)’

Uit een bedricht van De Redactie (VRT)
‘(…) 
De topman van het FANC, Jans Bens, heeft de afgelopen maanden twee brieven geschreven naar de CEO’s van Electrabel en Engie om te klagen over de veiligheid in de kerncentrales en de manier waarop Electrabel met het probleem omgaat.
De eerste brief dateert van juli 2016 en was gericht aan Philippe Van Troeye, CEO van Electrabel. Daarin uitte Bens zijn bezorgdheid over een studie rond de brandveiligheid van de kerncentrales. Uit die studie bleek dat bij een brand de mogelijkheid van een nucleaire ramp bestaat. Maar het was vooral de lakse houding van Electrabel die volgens Bens van een “enorme schaamteloosheid” getuigt.
In de tweede brief, van september, richt Bens zich tot Isabelle Kocher, hoofd van Engie. Daarin toont hij zijn ongerustheid over hoe Electrabel zijn nucleaire activiteiten beheert en vooral het gebrek aan een proactieve houding van de energieproducent. Vooral de situatie in de kerncentrale van Tihange baart Bens zorgen. Hij laakt “het onvermogen, nu al meer dan een jaar, van Electrabel om structureel, snel en efficiënt te reageren om de veiligheid significant te verhogen”.
Twee bezoeken aan Tihange in augustus brachten aan het licht dat het nieuwe actieplan van Electrabel slechts gedeeltelijk was geïmplementeerd en dat de structurele problemen op het organisatorisch niveau bij Electrabel blijven aanhouden.
Electrabel bevestigt het bestaan van beide brieven en zegt het probleem heel serieus te nemen. (….)’

Bronnen
De Morgen, 20 november 2016: “Schaamteloos nonchalant”: nucleaire waakhond kraakt kerncentrales – Ongezien scherpe kritiek op uitbater Engie Electrabel (Registratie)
De Redactie (VRT), 19 november 2016: FANC uit bezorgdheid om veiligheid kerncentrales in brief aan Electrabel
Foto: Electrabel

 

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.