foto: Koen Mortelmans

Tommelein moet gas terugnemen in stookoliedossier

thermostaat

De Vlaamse regering in het algemeen en energieminister Bart Tommelein (VLD) in het bijzonder lopen een blauwtje met hun energieke beslissing om de verkoop van verwarmingsketels op stookolie te verbieden vanaf 2021. Die maatregel kan immers alleen ketels nieuwe en grondig gerenoveerde woningen betreffen, blijkt nu. Bestaande ketels vervangen kan –volgens het interfederale energiepact– nog tot 2035.

Hoewel zijn mededeling van zaterdagochtend erg duidelijk was (“vanaf 2021 stopt de verkoop van nieuwe stookolieketels en mogen er ook geen tweedehandse meer geplaatst worden”) schermt de minister vandaag met het argument dat in de regeringsteksten wel de beperking zou staan.

Dat hij nu gas terugneemt is niet zozeer het gevolg van de felle, balorige reacties vanuit de sector. Het is pijnlijker. De gewesten zijn niet bevoegd voor de verkoop van stookolieketels. Dat is het speelterrein van de federale regering. Met als energieminister Marie-Christine Marghem, van de Franstalige liberale partij MR. En in Franstalig België beduidend verwarmen veel meer huishoudens zich met stookolie dan in Vlaanderen. Waardoor Marghem veel minder dan Tommelein geneigd zal zijn het volledige verbod op stookolie te vervroegen. Tommelein kan wel energieregels opleggen voor nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties. Dat zijn renovaties waarbij de technische installaties om een specifiek binnenklimaat te realiseren (verwarming, koeling, luchtcirculatie, …) volledig wordt vervangen én minstens 75% van de bestaande en nieuwe buitenschil wordt (na)geïsoleerd.

Ook met de belofte van een lagere btw op sloop en heropbouw waagde de Vlaamse regering zich al op federaal speelveld. Van de lange reeks maatregelen die de Vlaamse regering zaterdag aankondigde blijft er nauwelijks een waarvoor al concrete en getimede ingrepen zijn voorzien.

Tommelein komt nu niet alleen op zijn stappen terug wat betreft stookolie, hij kondigt ook overleg met de sector aan. “Ik sta ook open voor mogelijke alternatieven van de sector zelf om hun producten te vervangen door vormen van hernieuwbare energie,” aldus de minister. Hoe dan ook is de stookoliesector de grote verliezer in dit verhaal. Het is de consumenten u wel duidelijk dat wie vandaag nog een kiest voor een nieuwe verwarmingsketel op stookolie dit bij een eventuele latere verkoop van de woning las minpunt zal moeten meenemen in de prijsonderhandelingen, omdat de (Vlaamse) overheid deze verwarmingsbron duidelijk wil ontmoedigen. Zelfs al wordt wie zich nu met stookolie verwarmt nog jaren met rust wordt gelaten.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.