Topman Lukoil vindt het tijd voor hervorming Opec

25 april 2016Het is tijd voor hervorming van oliekartel Opec, stelt topman Vagit Alekperov van het Russische oliebedrijf Lukoil in de Welt am Sonntag. Het lukt de Opec niet meer om afspraken te maken om de oliemarkt te reguleren, aldus Alekperov.

Rusland, zelf geen lid van de Opec maar wel vaak op vergaderingen als gast aanwezig, ergert zich aan de mislukte bijeenkomst eerder deze maand in Doha, aldus de Welt am Sonntag. Daar lukte het niet om productieafspraken te maken om de oliemarkt weer in balans te brengen.

Uit een bericht van de Telegraaf
‘(…) “Hun mogelijkheden zijn uitgeput”, zegt Alekperov over OPEC. Daarom moet de organisatie volgens hem op de schop, zodat de deelnemende landen hun acties beter op elkaar kunnen afstemmen. (…)’

Experts zijn het erover eens dat de Opec nieuwe regels nodig heeft om nog relevant te zijn, aldus de Welt am Sonntag. Er moet een sterke secretaris-generaal komen die niet doet aan vriendjespolitiek. En er moet weer een quotum komen voor de hoeveelheid te winnen olie, schrijft de Duitse krant.

Vorig jaar slaagde de Opec er niet in om tot nieuwe afspraken voor een productieplafond voor haar leden te komen. Daarvóór pompten de leden overigens al meer olie op dan de afspraak was, aldus RTL Z.

Uit een bericht van RTL Z
‘(…) Met name Saudi-Arabië deed dat bewust, omdat het dankzij lage prijzen marktaandeel kon winnen. In veel concurrerende landen is het namelijk veel duurder om olie te winnen. Daar is de productie inmiddels uit kostenoverwegingen verlaagd. (…)’

Bronnen
Welt am Sonntag, 24 april 2016: Russland Stichelt gegen das wankende Ölkartell
Telegraaf, 24 april 2016: ‘Hervorming oliekartel OPEC nodig’
RTL Z, 24 april 2016: ‘Hoog tijd voor hervorming oliekartel OPEC’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.