Topoverleg over kerncentrale Borssele levert niets op

Topoverleg over kerncentrale Borssele levert niets op

12 december 2016Vorige week sprak een Zeeuwse delegatie met de ministers Kamp en Dijsselbloem over een oplossing voor de financiële problemen van de kerncentrale Borssele. De vanuit Zeeland aangedragen oplossing werd echter meteen verworpen.

Delta, via EPZ de eigenaar van de verliesgevende kerncentrale,  moet uiterlijk 1 juli in het kader van de splitsingswet zijn netwerkbedrijf Enduris verkopen. Dat levert tussen de 400 en 600 miljoen euro op waarmee de financiële gaten van de kerncentrale voorlopig even gedicht zijn. Maar Zeeland vreest dat een koper van het bedrijf 200 banen gaat schrappen. Daarom willen de provincies en de gemeenten het netwerkbedrijf (en het waterbedrijf Evides) zelf kopen, om zo de banen te kunnen behouden. Probleem is alleen dat Zeeland en de gemeenten er niet genoeg geld voor hebben. Daarom vroegen ze Kamp en Dijsselbloem om steun.
Die hebben dat echter geweigerd.
Vorige week heeft Delta al de levering van energie en digitale diensten aan consumenten voor 488 miljoen euro overgedaan aan de Zweedse investeerder EQT.

Uit een bericht van de PZC
‘(…) Volgens de regio moet het Rijk bijspringen, De kerncentrale is een landelijk probleem, vinden zij. De portemonnee van de provincie en de gemeenten staat een financieel risico als de aankoop van Enduris en de Evides-aandelen bovendien niet toe.
Zolang de nucleaire veiligheid en de leveringszekerheid van stroom geen gevaar lopen, vindt Kamp hulp aan de kerncentrale niet nodig. En Dijsselbloem is bang dat Europa hem op de vingers tikt, voor staatssteun aan een commerciële energieproducent.
Nu wordt Enduris vrijwel zeker verkocht aan een partij buiten Zeeland, bijvoorbeeld netwerkbedrijf Enexis of Alliander. De Tweede Kamer, die vindt dat het kabinet de kerncentrale wél moet helpen, debatteert hierover op 22 december. (…)’

 

Bronnen
PZC, 9 december 2016: Topoverleg over kerncentrale Borssele levert niets op: 200 banen op de tocht
Foto: EPZ

 

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.