Tot en met zondag: precies vier dagen een Energie Pop-up Museum

RadioKootwijk

18 september 2015 – Gisteren opende in Radio Kootwijk voor precies vier dagen het Energie Pop-up Museum waarmee netwerkbedrijf Alliander zijn 100-jarig bestaan viert.

Het Energie Pop-up Museum is precies vier dagen geopend: van 17 tot en met 20 september 2015. De locatie: op de Veluwe in het gebouw Radio Kootwijk (ook wel ‘de kathedraal’ genoemd), ooit een radiotelegrafisch zendstation van de PTT.

Alliander legt de bezoekers echt in de watten (een parkeerterrein met mobiele oplaadpalen voor wie met een elektrische auto komt, paraplu’s om bij regen droog van je auto naar de pendelbus te kunnen lopen, een legertje aan vriendelijke gastheren en gastvrouwen). Eenmaal binnen in het majestueuze gebouw neemt het museum je mee op een reis door de tijd van 100 jaar energie. In een serie huiskamers uit verschillende jaren is de ontwikkeling van 100 jaar energie te zien, van olielamp tot LED-lamp, van kolenkachel tot warmtenet. Je ziet er het tentje waarmee de GEB vroeger op straat het kabelwerk deed, de kar waarmee je werd aangesloten op gas (‘Kook op gas!). Je kunt er energieproefjes doen en er is aandacht voor de toekomst van de energievoorziening. En in een bioscoop draait een film over 100 jaar energie. En een durfal kan buiten ‘lijnfietsen’ aan een hoogspanningskabel. Voor kinderen is er een apart programma.
Schermafdruk 2015-09-18 08.19.14Ingrid Thijssen, lid van de Raad van Bestuur van Alliander, bij de opening gisteren: ‘Hier zie je hoeveel impact technische ontwikkelingen hebben op onze economie. Wat een vooruitgang! Ook in 2015 zien we voortekenen van een revolutionaire verandering in energie. En pas over 25 jaar zal duidelijk zijn hoe ingrijpend dit is geweest. Bij Alliander zetten we alles in het werk om de energietransitie te faciliteren.’
Het Energie Pop-up Museum is een initiatief van Alliander, Liander, Liandon en Endinet.

Bronnen
Alliander, 17 september 2015: U bent welkom in ons Energie Pop-up Museum
Aanmelden (kosteloos)

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.