Transporttarieven gas kunnen stevig omhoog

Gasunie Transport Services (GTS) mag zijn tarieven volgend jaar met gemiddeld 8,6 procent verhogen. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaald. Wat de stijging precies betekent voor consumenten, is nog niet bekend. Gasleveranciers berekenen de tariefsverhoging waarschijnlijk door aan particulieren en bedrijven.

De stijging is fors groter dan de toename van twee procent die de toezichthouder eerder voor dit jaar heeft goedgekeurd. Maar de plus is minder groot dan de tien procent die GTS had voorgesteld. De belangrijkste reden voor de stijging is dat GTS in de jaren 2017 tot en met 2019 volgens de rechter meer inkomsten mocht behalen dan de ACM had bepaald. Het verschil wordt nu verrekend in de tarieven voor 2020.

Toezicht

GTS staat onder streng toezicht van de ACM omdat de netbeheerder een monopoliepositie heeft. De marktwaakhond maakt zich er vooral hard voor dat de transporttarieven niet hoger zijn dan nodig is.

Bron: ANP

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Transporttarieven gas kunnen stevig omhoog”

Pat Rick|17.05.19|14:32

GTS had vorig jaar meer dan 140 miljoen winst, dus is een verhoging wel nodig?
Zeker omdat de Staat grootaandeelhouder is, zou dit een indirecte belasting zijn, bovenop de hogere energiebelastingen voor de burgers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.