Triodos Bank schrapt het woord ‘duurzaam’

Triodos Bank schrapt het woord ‘duurzaam’

27 januari 2017Triodos Bank schrapt het woord ‘duurzaam’. Niet omdat de bank een andere koers wil gaan varen, maar omdat het woord ‘duurzaam’ een nietszeggend woord is geworden. Directeur Matthijs Bierman legt de stap uit aan De Telegaaf. ‘Weg met dit containerbegrip.’ Maar een alternatief heeft hij niet echt.

Uit het bericht van De Telegraaf
‘(…) Consumenten en ondernemers worden duurzaamheidsmoe, omdat het woord te pas en te onpas wordt gebruikt. Het is een containerbegrip geworden, dat niemand meer iets zegt”, constateert Matthijs Bierman, directeur Triodos Bank Nederland.
„Ik roep al een tijdje dat Triodos van het woord duurzaamheid af moet. Maar alleen het woord, hè? Wij hebben deze maand een uitgebreid onderzoek laten doen, onder ruim 1000 consumenten van 18 jaar en ouder. Van de ondervraagden zegt 61% in brede zin in het dagelijks handelen met duurzaam bezig te zijn. Maar tegelijk vindt 42% het begrip duurzaamheid niet echt duidelijk.” (…)
„Wij willen het dichter bij de belevingswereld van mensen brengen, door te laten zien dat het leuk en gemakkelijk is om verantwoord geld uit te geven. In Amsterdam zijn we een pilot gestart met een website waarop je kunt zien welke duurzame winkels en bedrijven in de buurt door ons zijn gefinancierd. Van de snackbar Natuurlijk Smullen tot het Volkshotel en Rialto. Dit willen wij uitbouwen naar een landelijk platform met duurzame bedrijven, mogelijk met ook niet-Triodosklanten. Een soort Lonely Planet voor duurzaam winkelen.”
Maar dan zonder het woord duurzaam?
„Ja. Hoewel ik niet weer of het verstandig is een nieuw woord te gaan gebruiken. Als je mijn arm op mijn rug zou draaien, dan zou ik het Afrikaanse woord volhoubaarheid een goed alternatief noemen. Dat is misschien de beste vertaling van de Engelse term sustainability. Maar de boodschap is eerder: weg met dit containerbegrip. Leg uit wat je doet.” (…)’

Bronnen
De Telegraaf, 27 januari 2017: Triodos wil af van begrip duurzaam (via Blendle)
Illustratie: still uit Triodos-filmpje
Foto Bierman: still uit video Me Judice

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.