Trouw: ‘Klimaat- en energiebeleid wordt splijtzwam kabinet’

160109-Kwesties Kabinet

9 januari 2016 – De evaluatie van het Energieakkoord en de uitvoering van het klimaatvonnis in de Urgenda-zaak zullen dit jaar splijtzwammen voor het  kabinet worden. Dat verwacht althans het dagblad Trouw.

Het dagblad Trouw vraagt zich af hoe spannend het laatste jaar van dit kabinet-Rutte wordt (in maart 2017 zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer).
Trouw behandelt in een bondig overzicht acht netelige kwesties voor 2016.
Dit zijn ze:

  1. De vluchtelingen
  2. Klimaat en energie
  3. Het lek uit de commissie-Stiekem
  4. Wel of niet bombarderen in Syrië
  5. Het referendum over Oekraïne
  6. De nasleep van de Teevendewal
  7. Terreurdreiging en een mogelijke aanslag
  8. Rechtszaak tegen Wilders (‘meer of minder Marokkanen’)

De kwestie ‘Klimaat en energie’ kreeg van Trouw het kopje: ‘Hoe hard wil de VVD lopen voor het klimaat?’

De betreffende passage uit Trouw
‘(…) Het kabinet heeft de problemen rond het energieakkoord lang voor zich uit kunnen schuiven. Dit jaar kan dat niet meer. Minister Henk Kamp (VVD, economische zaken) moet in de loop van 2016 met een evaluatie van het voortsukkelende akkoord komen. Daarna zal ingrijpen onvermijdelijk zijn. Nederland wekt te weinig duurzame energie op en energiebesparing komt nauwelijks van de grond.
De grote vraag: waar is de coalitie toe bereid? Nog meer windmolens? Niet als het aan de VVD ligt. Dwingende maatregelen voor de energieverspillende industrie? De liberalen vrezen dat bedrijven naar het buitenland zullen wegtrekken.
Het klimaat is een onderwerp waar de regeringspartijen het fundamenteel over oneens zijn. De PvdA hield zich drie jaar lang behoorlijk op de vlakte over dit onderwerp, maar heeft het nu herontdekt. Denk aan de klimaatwet die partijleider Diederik Samsom onlangs met GroenLinks-collega Jesse Klaver aankondigde. Denk aan het pleidooi van de PvdA om alle kolencentrales binnen nu en tien jaar te sluiten. Voor beide geldt: de VVD voelt er niets voor.

Nog een splijtzwam: het kabinet moet gehoor geven aan het beroemde klimaatvonnis in de Urgenda-zaak (minder CO2-uitstoot), iets waar de liberalen bepaald geen trek in hebben. De PvdA zal geen gemarchandeer accepteren, zeker niet na het wereldwijd omarmde klimaatakkoord in Parijs. Maar hoe moet Nederland aan dat vonnis voldoen? De maximum snelheid verlagen naar 120 km/u, of zelfs minder? Daarmee zou het kabinet een belangrijk wapenfeit van minister Melanie Schultz (‘harder rijden waar het kan, langzamer waar het moet’) onderuit halen. En daar gaat de VVD dwars voor liggen. (…)’

Bronnen
Trouw, 9 januari 2016: Laatste kabinetsjaar zit vol netelige kwesties (via Blendle)
Foto: Maasvlakte Rotterdam. Foto FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.