Trouw maakt duurzame top 100 bekend

161011-rsm-ferwerda

11 oktober 2016Ecoloog Willem Ferwerda mag zich de duurzaamste Nederlander noemen, volgens de jury van de Duurzame 100. Dagblad Trouw, initiatiefnemer van de jaarlijkse ranglijst, maakte gisteren bekend welke honderd Nederlanders het meest betekenen op het gebied van duurzaamheid.

Uit een bericht van Trouw
‘(…) Voor het eerst in het achtjarig bestaan van de Duurzame 100 staat iemand uit de natuurwereld op de eerste plaats. De ecoloog Willem Ferwerda voert dit jaar de lijst van groene doeners en denkers aan. Zijn grootse aanpak om kaalgeslagen gebieden te herstellen, heeft zeer veel indruk op de jury gemaakt. Met zijn brede visie bloeien onleefbaar geworden plaatsen weer op. Letterlijk, met natuurherstel, maar ook figuurlijk met de terugkeer van economische functies.
In de top 3 van de Duurzame 100 2016 is terug te zien dat de onafhankelijke jury van twaalf experts dit jaar veel waardering heeft voor mensen die al lang en met veel volharding hun best doen de wereld te vergroenen. Na Ferwerda staat architect Thomas Rau op plaats 2 en poolreizigster Bernice Notenboom op 3. Allemaal slagen ze erin hun eigen ideaal na te streven, soms ten koste van zichzelf.
Opvallend in de top van de lijst dit jaar is daarnaast de prominente aanwezigheid van het bedrijfsleven. Topman Feike Sijbesma van DSM staat op de zevende plek en bestuursvoorzitter Paul Polman van Unilever op nummer 9. Duurzaamheidsmanagers Marlijn Simons-Somhorst van Lidl en Jan Kempers van Heineken komen met stip nieuw binnen op respectievelijk plaats 16 en 19.
De achtste editie van de lijst heeft 34 nieuwkomers, een record. Ook kent de top meer vrouwen dan vorig jaar, 39 nu tegen 32 in 2015. De redactie heeft net als vorig jaar twee, eigen, aanmoedigingsprijzen toegekend. Het ‘groentje’ gaat naar docent Robbert Blanken die kinderen lesgeeft in duurzaam denken en doen. De lokale trofee is dit jaar voor iemand die gewoon dichtbij huis de handen uit de mouwen steekt: raper van zwerfafval Henk Vrugt. (…)’

Maurits Groen, de producent van zonnelampjes die vorig jaar de lijst aanvoerde, zat dit jaar in de jury.

De top 10 van de Duurzame 100 staat hieronder. Klik hier om de rest van de lijst te bekijken.

schermafbeelding-2016-10-11-om-12-03-50-pm

schermafbeelding-2016-10-11-om-12-04-08-pm

Trouw over de totstandkoming van de lijst
‘(…) Het begint met een groslijst van mensen die in Nederland actief zijn in het brede veld van duurzaamheid en natuur. Dat kunnen personen zijn uit het bedrijfsleven, de politiek, de wetenschap, van ngo’s, netwerkorganisaties, adviesbureaus, lokale clubs en de overheid. Op de groslijst staan tussen de 400 en 500 namen. Ieder jaar worden er tientallen namen uit die lijst geschrapt en komen er ook weer tientallen nieuwe bij. De jury, lezers van Trouw en de redactie dragen nieuwe kandidaten aan. (…)’

De jury van de Duurzame 100 van 2016:
• Koos Biesmeijer (wetenschappelijk directeur Naturalis)
• Annemarie van Doorn (directeur Dutch Green Building Council)
• Bas Eickhout (Europarlementariër GroenLinks)
• Maurits Groen (directeur MGMC en Waka-Waka, ondernemer)
• Antoine Heideveld (programmadirecteur Het Groene Brein )
• Marleen Janssen Groesbeek (lector sustainable finance & accounting Avans Hogeschool)
• Joris Lohman (bestuurslid Slow Food International, co-founder Food Hub)
• Marjan Minnesma (directeur Urgenda)
• Frank Saris (onderzoeker SOVON vogelonderzoek Nederland)
• Sible Schöne (programmadirecteur Klimaatbureau HIER)
• Pauline Westendorp (oprichter ondernemerscoöperatie NEWNRG)
• Lynn Zebeda (oprichter en mede-eigenaar internationaal vernieuwingsbureau Dr. Monk)
en: ‘ambachtelijk samenvatter’ Gerhard van de Bunt, UHD sociologie en methodologie VU.

Bronnen
Trouw over de Duurzame 100
Trouw, 10 oktober 2016: Natuurhersteller Willem Ferwerda voert Duurzame 100 aan
Trouw, 11 oktober 2016: Natuurhersteller voert Duurzame 100 aan (via Blendle)

Foto: Willem Ferwerda (Rotterdam School of Management)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.