Trouw: ‘Verbod op kolenstroom is interessant idee’

Trouw: ‘Verbod op kolenstroom is interessant idee’

27 juli 2016Terwijl Trouw vandaag in een analyse concludeert dat het Greenpeace-plan voor een verbod op kolenstroom bij de huidige coalitie geen kans maakt, schrijft Trouw vandaag in een hoofdredactioneel commentaar dat zo’n verbod ‘een interessant idee’ is.

De coalitie is bang dat sluiting van de kolencentrales in Nederland zal leiden tot import van kolenstoom die elders nog veel vervuilender is opgewekt.

Uit het commentaar van Trouw
‘(…) Scheidend Greenpeace-directeur Sylvia Borren ontkracht nu dat ‘waterbedargument’ door, naast een totale ‘kolenexit’, een wettelijk verbod op de import van ‘kolenstroom’ voor te stellen. Europese regels maken zo’n selectie naar oorsprong van stroom mogelijk, zo erkent ook stroomnetbeheerder Tennet en voor grote stroomtekorten hoeft vooralsnog niemand bang te zijn, want op dit moment wordt in Nederland meer stroom opgewekt dan we gebruiken. Het is een argument dat een serieuzer antwoord verdient dan de coalitiepartijen VVD en PvdA nu in een eerste reactie geven.
Want gezien hun grote CO2-uitstoot en hun enorme vervuiling van het milieu moeten kolencentrales zo snel mogelijk worden bijgezet op het kerkhof van de vooruitgang. Het kolentijdperk is echt voorbij. (…)’

Bronnen
Trouw, commentaar, 7 juli 2016: Interessant idee van Greenpeace
FluxEnergie, 27 juli 2016: Greenpeace-pleidooi voor verbod kolenstroom krijgt geen steun van coalitie
Foto: Bruinkoolmijn Garzweiler (RWE)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.