Trump stelt besluit over klimaatakkoord weer uit

Trump stelt besluit over klimaatakkoord weer uit

10 mei 2017Adviseurs rond Trump ruziën nog even door over de eventuele uitstap uit het klimaatakkoord van Parijs. Dinsdag werd een vergadering over het onderwerp voor onbepaalde tijd uitgesteld en het Witte Huis maakte bekend het besluit pas ná de G7 bekend te maken, aldus de Volkskrant. 

Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde Trump een uitstap uit het klimaatakkoord van Parijs. Zijn entourage is echter verdeeld over deze stap en de verdeeldheid neemt steeds verder toe. Dinsdag werd een vergadering over het onderwerp verzet.

Uit het bericht van de Volkskrant
‘(…) Officieel werd de zitting vanwege agendaproblemen verzet, in werkelijkheid vanwege de onenigheid over Parijs, meldden bronnen aan persbureau AP. (…)’

Trump zou volgens ingewijden nog steeds van het Parijse akkoord af willen, net als Scott Pruitt, baas van het milieuagentschap EPA.

‘(…) Strateeg Steve Bannon en chef-staf Reince Priebus zouden het akkoord vooral willen opzeggen om te voorkomen dat milieugroepen de regering voor de rechter slepen. Opzeggen zou makkelijk zijn omdat het akkoord nooit is bekrachtigd door de Senaat. (…)’

Aan de andere kant staan degenen die willen dat de VS in het klimaatakkoord blijven, waaronder Yvanka Trump, haar man en vertrouweling van Trump, Jared Kushner en minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson. Intussen voeren bedrijven lobby voor en tegen het klimaatakkoord.

Trump stelt zijn besluit nu voor de tweede keer uit. Eerder zou hij deze week besluiten, daarna beloofde het Witte Huis een besluit vóór de G7 eind mei en nu maakte de regering-Trump bekend dat het besluit pas na de G7 genomen wordt, aldus de Volkskrant.

Bronnen
Volkskrant, 10 mei 2017: Trump-entourage ruziet over klimaatakkoord (via Blendle)
FluxEnergie, 28 april 2017: Verdeeldheid in het Witte Huis over klimaatakkoord Parijs groeit
FluxEnergie, 28 april 2017: Olie- en kolenconcerns willen dat Trump zich aan klimaatakkoord houdt
FluxEnergie, 21 april 2017: Hoofd milieudienst tegenover dochter Trump – Blijven VS wel of niet in klimaatakkoord?

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.