Trump: ‘We put an end to the war on coal’

29 maart 2017Dinsdag zette president Trump een streep door het Clean Power Plan van Obama. Hij creëert daarmee naar eigen zeggen een boel banen en maakt een einde aan de ‘war on coal’. Maar wat betekent de stap voor het Amerikaanse klimaatbeleid en het klimaatakkoord van Parijs?

Zoals het hoofd van het Amerikaanse milieuagentschap EPA Scott Pruitt al voorspelde, tekende Trump dinsdag een decreet dat het Clean Power Plan van de regering-Obama moet terugdraaien. ‘My administration is putting an end to the war on coal’, aldus Trump. Hij belooft dat zijn beleid zorgt voor lagere energieprijzen, meer banen in de Verenigde Staten en minder afhankelijkheid van buitenlandse olie.

Trump wil met zijn decreet af van onder meer de emissieregels voor kolen- en gascentrales, de limiet op methaanlekken, de stop op kolenwinning op federaal land en het gebruik van maatschappelijke kosten als gevolg van CO2-uitstoot in besluitvorming van de overheid, aldus Vox. Maar het kan nog wel even duren voor zijn decreet effect heeft. De regelgeving moet worden aangepast; dat kan jaren duren en de verwachting is dat tegenstanders juridische stappen zullen ondernemen.

Uit het bericht van Vox
‘(…) Trump’s new EPA head, Scott Pruitt, will now begin the laborious process of trying to write a new rule — either by insisting that the EPA doesn’t need to regulate greenhouse gas emissions from existing power plants (a legally risky approach) or by replacing Obama’s rule with a more modest version that only requires incremental cuts at coal plants. No matter what approach Pruitt takes, he’ll have to go through the formal rulemaking process, justify the change in court, and survive legal challenges from environmental groups. This could take years to resolve. (…)’

Bovendien hebben veel Amerikaanse staten het Clean Power Plan, dat officieel nog niet in werking was getreden, wel alvast ingevoerd. Het is de vraag of zij hun ingezette koers zullen wijzigen.

Trump heeft al veelvuldig duidelijk gemaakt dat van hem geen beleid tegen klimaatverandering te verwachten is; hij zet in op fossiele energie van eigen bodem. Zo zette Trump vorige week het licht op groen voor de aanleg van de omstreden oliepijpleiding Keystone XL, die olie van Canada naar de Golf van Mexico moet brengen. Obama blokkeerde in 2015 de aanleg. Ook wil Trump de uitstootregels voor voertuigen versoepelen. En de president werkt aan een bezuinigingsplan op de klimaatprogramma’s van het Amerikaanse milieuagentschap EPA, het ministerie van Energie, NASA en NOAA.

Met het ‘klimaatbeleid’ van Trump lijkt het niet erg waarschijnlijk dat de Verenigde Staten zich kunnen houden aan de afspraken in het klimaatakkoord van Parijs.

Klimaatadviseur Leo Meyer tegenover de NOS
“Het is al heel moeilijk om de doelstelling van het Parijs-akkoord te halen, zelfs mét het Clean Power Plan. Nu zorgt Trump ervoor dat 16 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot (alle fossiele CO2-uitstoot van de VS) ongemoeid wordt gelaten en zelfs misschien toeneemt.” (…)
“De wereldwijde vervanging van fossiele door duurzame energiebronnen zal door Trump wel kunnen worden vertraagd, maar uiteindelijk niet worden tegengehouden. Het gaat hier om een kaartenhuis dat sinds 1992 (de startdatum van het VN-Klimaatverdrag) is opgebouwd. Trump trekt er één kaart uit. Het kaartenhuis zal bewegen, maar niet helemaal instorten.” (…)’

Trump stelde in zijn verkiezingscampagne nog dat het klimaatakkoord van Parijs in de prullenbak moest. Maar in zijn decreet van dinsdag staat (nog) niets over een uitstap uit het klimaatakkoord. De leidende rol die de Verenigde Staten onder Obama hadden, zijn ze in ieder geval kwijt. Het is de vraag hoe de opstelling van de nieuwe Amerikaanse regering invloed heeft op de andere landen en hun inzet tegen klimaatverandering.

Uit een bericht van de Morgen
‘(…) “De eerste indicaties zijn dat Europa en vooral China het leiderschap van de VS willen overnemen”, zegt Mathias Bienstman van Bond Beter Leefmilieu. “Dat heeft ook economische redenen, omdat ze zich zo profileren als economieën van de toekomst. De grootste vrees is dat landen zoals Brazilië, Rusland en Saudi-Arabië hier een excuus vinden om minder te doen dan afgesproken.” (…)’

Uit een bericht van de Volkskrant
‘(…) De verdere gevolgen van een Amerikaanse Clexit (Climate Exit) zijn ongewis. Volgens de pessimisten zullen die ondermijnend zijn, want ze zullen andere onwillige landen aanzetten om ook te duiken (zoals Rusland, dat nog niet heeft geratificeerd). Zonder de grootste economie van de wereld verliezen de afspraken veel van hun kracht en kan het momentum van Parijs verdampen.
De optimisten stellen dat een vertrek van de VS ook goed kan uitpakken. De achilleshiel van het akkoord van Parijs is dat alle afspraken bij consensus moeten worden gemaakt. En andere landen kunnen bij de vervolgstappen in 2018 (zoals het aanscherpen van emissiereducties) beter doorpakken als de grote spelbreker is vertrokken. Het is beter als de Verenigde Staten blijven, zei de Noorse premier Erna Solberg, ‘maar het is niet het einde van Parijs als de VS besluiten te vertrekken’. (…)’

Uit een bericht van NRC Next
‘(…) Intussen gaan de onderhandelingen over de vele losse eindjes van het akkoord van Parijs gewoon door. De Amerikaanse delegatie zit er volgens ingewijden beteuterd bij. Ze hebben geen mandaat en weten niet meer wat ze moeten zeggen. (…)’

Overigens is het onzeker of Trump met zijn beleid de beloofde banen in de kolensector weet te realiseren. Volgens economen is niet zozeer het beleid van Obama, maar de opkomst van schalie-olie en -gas en de instortende mondiale vraag naar kolen de oorzaak van het banenverlies in de sector, aldus het FD.

Uit een bericht van het FD
‘(…) Veel banen zullen er volgens de economen ook niet gecreëerd worden, omdat het werk van kompels in toenemende mate wordt geautomatiseerd.
Steenkool is volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van energie goed voor 70.000 binnenlandse arbeidsplaatsen, terwijl dat voor hernieuwbare energie (zon- en windenergie en biobrandstoffen) zou gaan om 650.000 banen. (…)’

Bronnen
Het Witte Huis, 28 maart 2017: President Trump’s Energy Independence Policy
Vox, 28 maart 2017: Trump’s big new executive order to tear up Obama’s climate policies, explained
Vox, 15 maart 2017: Trump’s plan to roll back Obama’s fuel economy rules for cars, explained
De Standaard, 28 maart 2017: Trump ontmantelt Obama’s klimaatbeleid
De Standaard, 28 maart 2017: ‘Mijn regering maakt een einde aan de oorlog tegen steenkool’
Financial Times, 28 maart 2017: Trump signs order undoing Obama climate measures (registratie)
De Morgen, 28 maart 2017: 
Streep door klimaatbeleid: “Trump schiet zichzelf in de voet”
De Volkskrant, 29 maart 2017: Is akkoord van Parijs te redden? (via Blendle)
NRC Next, 29 maart 2017: Klimaatbeleid is weggegooid geld, vindt president Trump (via Blendle)
Trouw, 29 maart 2017: Streep door Obama’s klimaatbeleid (via Blendle)
NOS, 28 maart 2017: Trump trekt ‘een kaart uit het klimaat-kaartenhuis’
FD, 28 maart 2017: Trump geeft bevel om Obama’s klimaatbeleid terug te draaien
FluxEnergie, 27 maart 2017: Pruitt: ‘Trump tekent dinsdag voor einde Clean Power Plan’

Zie ook
FluxEnergie, 29 maart 2017: Staatssecretaris Dijksma zeer bezorgd over klimaatbeleid Trump en gaat actie voeren ín de VS
FluxEnergie, 26 januari 2017: Eerste week van president Trump: ‘Control-alt-delete’ van Obama’s klimaatbeleid

Foto: Witte Huis

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.