‘Trump wil binnen jaar af van klimaatakkoord Parijs’

‘Trump wil binnen jaar af van klimaatakkoord Parijs’

14 november 2016Donald Trump is helemaal niet terughoudender geworden ten opzichte van het Klimaatakkoord van Parijs. Integendeel, hij wil zelfs binnen een jaar van de Amerikaanse handtekening onder het akkoord af.

Uit het feit dat Trump het terugtrekken uit het Klimaatakkoord van zijn  website had laten weghalen werd hoop geput dat het nog wel eens mee zou kunnen vallen. Maar gisteren werd bekend dat Trump zelfs heel snel van ‘Parijs’ af wil; nog binnen een jaar.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Dat heeft een bron uit Trumps team dat werkt aan de machtsoverdracht gezegd tegen het persbureau Reuters. In het akkoord dat vorig jaar december werd bereikt, werd afgesproken dat een land een vierjarige procedure kan starten om onder het verdrag uit te komen. Volgens de bron wil Trump die procedure omzeilen door de VS terug te trekken uit het klimaatakkoord van 1992, dat geldt als de basis voor het akkoord van Parijs. Dat kan volgens de bron binnen een jaar gebeurd zijn. Daarnaast kan Trump ook met een presidentieel bevel de Amerikaanse handtekening onder het verdrag uit 2015 ongedaan maken, zegt de bron.(…) Volgens Trump is klimaatverandering een leugen en worden de Verenigde Staten, die verantwoordelijk zijn voor 18 procent van de wereldwijde uitstoot, te veel benadeeld in de nieuwe afspraken.(…)’

Uit een bericht van de Volkskrant
‘(…) Trump voegde [vorige week] Myron Ebell toe aan zijn overgangsteam. Ebell heeft de verantwoordelijkheid over EPA, vergelijkbaar met een ministerie van Milieu. De conservatieve medewerker van het Competitive Enterprise Institute staat bekend om zijn idee dat opwarming van de aarde door menselijk handelen een hoax is. Ebell riep eerder op om internationale akkoorden over het terugdringen van CO2 in de ‘prullenbak der geschiedenis’ te gooien. (…)’

Uit een bericht van VRT Nieuws
‘(…) “Onder mijn regering”, zo zei Trump, “zullen we volledige Amerikaanse onafhankelijkheid bereiken op het gebied van energie. Volledig. Stel je een wereld voor waarin onze vijanden, en de oliekartels, energie niet meer als een wapen kunnen gebruiken. Dat zal gebeuren.” (…)’

‘Trump kan de doodsteek voor het klimaat betekenen’

it een bericht van VRT Nieuws
‘(…) “Een presidentschap van Trump kan de doodsteek voor het klimaat betekenen”, zei Michael Mann, een vooraanstaand klimaatgeleerde aan The Guardian. “Het kan het onmogelijk maken om de opwarming van de aarde te stabiliseren onder een gevaarlijk niveau.”
En Kevin Trenberth, het hoofd van de onderzoekers van het US National Center for Atmospheric Research, gaat nog verder: “Dit is een regelrechte ramp voor de planeet.” (…)
Die exit kan een rampzalig domino-effect in werking stellen, waarbij andere landen ook uit het akkoord stappen, of zich minder zullen inspannen om de uitstoot van koolstofdioxide te beperken. De limiet van een opwarming met hoogstens twee graden, die al een hele uitdaging voor de wereld was, komt met de verkiezing van Trump in gevaar. “Het lijkt onafwendbaar dat de Verenigde Staten een ‘schurkenstaat’ zullen worden op het gebied van de klimaatsverandering”, zei Denjamin Schreiber, het hoofd van de klimaatdienst van Friends of the Earth US.

Bronnen
NOS, 13 november 2016: ‘Trump wil binnen jaar af van klimaatakkoord Parijs’
De Volkskrant, 13 november 2016: ‘Trump probeert snel onder klimaatakkoord uit te komen’
VRT Nieuws, 12 november 2016: Klimaatgeleerden: presidentschap Trump “ramp voor de planeet”
Foto 1: www.donaldjtrump.com; foto 2: UN

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.