‘Met Trump zal het grimmig worden, maar hij zal de energietransitie niet stoppen’

‘Met Trump zal het grimmig worden, maar hij zal de energietransitie niet stoppen’

11 november 2016 In een ongebruikelijk felle column reageert De Correspondent op de verkiezing van Trump en de gevolgen die het zal hebben voor het mondiale energie- en klimaatbeleid. De column van Jelmer Mommers, de klimaat- en energie-correpondent, eindigt met de overtuiging dat de energietransitie niet te stoppen is.

Uit de column van De Correspondent
‘(…) De klimaatbeweging heeft altijd een pittige to do list gehad. Om een paar punten te noemen: de hele economie verbouwen, onze consumptie opschonen, alle mogelijke vormen van onwetendheid en ontkenning bestrijden.
Nieuw op het lijstje: het bestrijden van alles waar Donald Trump voor staat. Want de nieuwe president van de Verenigde Staten ontkent klimaatverandering, is goede vrienden met de kolenindustrie en wil de Amerikaanse steun voor het klimaatverdrag van Parijs intrekken. Barack Obama’s verstandige klimaatbeleid en de recente overwinningen van de Amerikaanse klimaatbeweging wil hij terugdraaien. Omdat zijn partij een meerderheid heeft in de Senaat en in het Huis van Afgevaardigden, hebben deze en andere plannen kans van slagen.

En verder? Trump zal klimaatverandering de komende jaren blijven ontkennen, of misschien zal hij er soms iets accuraats over zeggen – hij is wat je noemt een bullshitter dus je weet het nooit. De Amerikaanse media zullen hem waarschijnlijk een podium blijven geven voor zijn leugens over het klimaat en daarmee zullen ze medeplichtig zijn aan de verwarring en de apathie die volgt uit de verspreiding ervan. Ontkenners over de hele wereld zullen zich gesterkt voelen in hun waanbeelden. (…) Zijn verkiezing is dus een ramp voor het klimaat. (…)

Trump zal de energietransitie niet stoppen
Progressieve krachten zullen sterker worden als we ze bundelen. Dat is een reden voor hoop, en er zijn er meer. Trump heeft een heilloos pad gekozen, net als Wilders, Orbán, Le Pen en de andere rechts-populistische leiders die terug in de tijd willen. Het klimaat trekt zich niets aan van politici die doen alsof we veilig zijn voor de grote boze buitenwereld als we er onze ogen voor sluiten. Klimaatverandering confronteert ons juist met de verbondenheid van alle mensen op aarde. De wereldwijde droefheid, angst en frustratie over de verkiezing van Trump wijst ons op diezelfde verbondenheid.

Zoals Trump de wetten van de thermodynamica niet kan keren – de opwarming zal ondanks zijn ontkenning doorzetten, omdat meer CO2 in de atmosfeer meer warmte vasthoudt –, zo zal hij ook de wereldwijde energietransitie niet kunnen stoppen. Die is al lang en breed aan de gang.

Schone technologie wordt steeds goedkoper en landen als China en Duitsland hebben zo hun eigen redenen om ervoor te kiezen. Talloze burgers, steden, dorpen, coöperaties, bedrijven en actieorganisaties bouwen aan een duurzame wereld. Zij zullen de komende vier jaar extra hard werken, ze zullen nog beter worden in het vertellen van hun verhaal, en uiteindelijk zal hun verhaal winnen, omdat het een beter verhaal is en het betere verhaal uiteindelijk altijd wint – al kan dat lang duren.

‘De toekomst behoort toe aan de mensen die zich er vandaag op voorbereiden,’ zei Malcolm X, en dat is precies wat de klimaatbeweging al jaren doet en zal blijven doen. Klimaatverandering zal vermoedelijk voor grotere rampen zorgen dan de verkiezing van Trump als president. In die zin is zijn winst een oefening in weerbaarheid en doorzettingsvermogen. Trump en zijn aanhangers kunnen veel, maar ze kunnen niet alle goede plannen voor de toekomst verpesten, bij lange na niet. (…)’

 

Bronnen
De Correspondent, column Jelmer Mommers, 10 november 2016: Trump is een ramp voor het klimaat, maar de reis naar duurzaamheid gaat dóór (lidmaatschap De Correspondent € 6 per maand)
Foto: website President Elect Donald J. Trump

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.