Trumps team – Topman ExxonMobil als minister van Buitenlandse Zaken

Trumps team – Topman ExxonMobil als minister van Buitenlandse Zaken

12 december 2016 – Volgens CNN wil Trump de voorzitter van de Raad van Bestuur van ExxonMobil Rex Tillerson als minister van Buitenlandse Zaken in zijn nieuwe regering. The New York Times beschrijft Tillerson als een agressieve onderhandelaar met sterke Russische banden. 

Bronnen stelden tegenover CNN dat Trump Rex Tillerson wil benoemen als minister van Buitenlandse Zaken. Trump liet zich afgelopen week twee keer lovend uit over de topman van ExxonMobil en maakt naar verwachting halverwege deze week de benoeming bekend, aldus CNN.

Milieuorganisaties reageren bezorgd op de mogelijke benoeming van Tillerson, aldus de New York Times. Hij werkt al zijn hele carrière bij oliereus ExxonMobil en zou het verkeerde signaal afgeven over het voornemen van de Verenigde Staten om zich te houden aan de afspraken in het klimaatakkoord.

Uit een bericht van 350.org
‘(…) ExxonMobil knew about climate change more than 40 years ago. Since then, they’ve engaged in a global disinformation campaign that deceived their investors, delayed serious action and put millions of people at risk.1 Rex Tillerson made millions off of this strategy, and would have every incentive to continue the deception while Secretary of State. (…)’

Aan de andere kant vertellen werknemers van ExxonMobil (anoniem) aan the New York Times dat Tillerson heeft aangestuurd op meer onderzoek naar biobrandstoffen, CO2-opslag en CO2-belasting. Bovendien schaarde Exxon zich, onder leiding van Tillerson, achter het klimaatakkoord van Parijs, aldus de NOS.

Een minder kosmopolitische topdiplomaat is lastig te vinden, aldus de Volkskrant over Tillerson, die zijn hele leven amper buiten Texas is geweest en geen politieke of diplomatieke ervaring heeft.

Uit een bericht van de Volkskrant
‘(…) Toch betekent zijn honkvaste loopbaan bij een bedrijf uit de private sector niet dat hij ongeschikt hoeft te zijn voor een functie als publieke globetrotter. Hij heeft ervaring als oliemannetje en dealmaker. Tillerson (lievelingsboek: de libertarische bijbel Atlas Shrugged van Ayn Rand) heeft een wereldomspannend netwerk van contacten met leiders uit grote en kleine landen – overal waar ExxonMobil zit, legt Tillerson een lijntje naar de lokale leider. (…)’

Vooral zijn relatie met Poetin valt op. Tillerson doet al jaren zaken met Rusland en kreeg in 2013 een hoge onderscheiding van Poetin. De benoeming van Tillerson past bij het voornemen van Trump om de banden met Rusland aan te halen. Maar de Republikeinse senatoren John McCain, Lindsay Graham en Marco Rubio zijn het niet eens met de benoeming, aldus de Volkskrant, en kondigen felle hoorzittingen aan.

Bronnen
Volkskrant, 12 december 2016: De man van ExxonMobil voor deals met Poetin  (via Blendle)
NOS, 11 december 2016: ‘Baas Exxon Mobil wordt minister van Buitenlandse Zaken VS’
The Guardian, 10 december 2016: Rex Tillerson of Exxon Mobil set to be Trump secretary of state pick – reports
CNN, 11 december 2016: Rex Tillerson leading candidate for secretary of state
New York Times, 11 december 2016: Rex Tillerson, an Aggressive Dealmaker Whose Ties With Russia May Prompt Scrutiny
350.org, 6 december 2016: Exxon’s CEO is meeting with Trump today

Foto: ExxonMobil

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.