Tsjernobyl lijkt wel een natuurreservaat

9 oktober 2015 – Dertig jaar na de ramp met de kernreactor in Tsjernobyl is het verlaten gebied rond de kerncentrale drukbevolkt met wilde dieren. Het wemelt er van herten, wilde zwijnen en wolven.

Dat meldt Scientias over een onderzoek in het gebied.

Uit het bericht van Scientias
‘(…) In april is het precies dertig jaar geleden dat er een explosie plaatsvond in de kernreactor in Tsjernobyl. Er kwamen radioactieve deeltjes vrij en mensen ontvluchtten het gebied. Uit eerder onderzoek blijkt dat ook de dieren het in eerste instantie voor gezien hielden: hun aantallen in het 4200 vierkante kilometer grote afgesloten gebied liepen sterk terug. Maar nieuw onderzoek toont nu aan dat de verschillende dierenpopulaties zich hersteld hebben: het gebied rond Tsjernobyl is drukbevolkt!
“Het is heel waarschijnlijk dat er nu meer wilde dieren in Tsjernobyl leven dan voor het ongeluk,” vertelt onderzoeker Jim Smith. “Dat betekent niet dat straling goed is voor de dieren, maar dat de effecten van mensen zoals jagen, landbouw en bosbouw veel slechter zijn.” In het gebied rond Tsjernobyl wonen relatief gezien net zoveel herten en wilde zwijnen als in vier niet door radioactieve deeltjes besmette natuurreservaten in de regio. Het aantal wolven in en rond Tsjernobyl is zelfs zeven keer groter dan in die natuurreservaten, zo schrijven de onderzoekers in het blad Current Biology. (…) Het onderzoek kan een beter beeld geven van de gevolgen die ook de kernramp in Japan (Fukushima) op lange termijn heeft. Maar het onderzoek herinnert ons er bovenal aan dat de natuur veel veerkrachtiger is dan we vaak denken. (…)’

Bronnen
Scientias, 6 oktober 2015: Wilde dieren gedijen prima in en rond Tsjernobyl
Current Biology, 5 oktober 2015: Long-term census data reveal abundant wildlife populations at Chernobyl

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.