Turkenburg zet zijn kruistocht tegen ‘groene-sokken-naïviteit’ voort

Turkenburg zet zijn kruistocht tegen ‘groene-sokken-naïviteit’ voort

23 november 2016Nadat hij eerder deze maand in de NRC de milieubeweging beschuldigde van ‘groene-sokken-naïviteit’, haalt prof. dr. Wim Turkenburg nu in een opiniebijdrage op FluxEnergie en de Volkskrant uit naar collega-hoogleraar Pier Vellinga, die stelt dat we de klimaatdoelen kunnen realiseren met alleen zonne- en windenergie.

Turkenburg rekent opnieuw voor dat het onbestaanbaar is dat Vellinga (en Urgenda en Greenpeace) ongelijk hebben in hun optimistische visie dat de hele Nederlandse energievoorziening kan draaien op zon en wind en dat we zo kunnen voldoen aan de klimaatafspraken van Parijs.
Na zijn rekensom stelt hij: ‘De conclusie is helder. Langs deze weg komen we er niet. Daarom zullen we hard moeten werken aan ook andere opties – zoals het inzetten van duurzame bio-energie, van aardgas met afvangst en ondergrondse opslag van CO2 voor het maken van elektriciteit en waterstof, en van technieken om CO2 uit de lucht te halen – als we nog kans willen maken op een temperatuurstijging van maximaal 1,5 graad. Maar dat er urgent gigantisch veel moet gebeuren, dat is wel duidelijk.’

Waar Turkenburg de onontkoombaarheid van CCS keer op keer benadrukt, is bijvoorbeeld ook in de Energiedialoog weer gebleken dat daar met name bij de milieubeweging veel weerstand tegen is.

Bronnen
FluxEnergie, opiniebijdrage Turkenburg, 22 november 2016: CO2-probleem vergt brede aanpak
Zie ook
FluxEnergie, 16 november 2016: ‘Wees niet langer naïef. Met alleen zon en wind gaat het niet.’
FluxEnergie, 26 september 2016: Heel veel meer zonne- en windenergie nodig dan gepland
Foto: DONG Energy. Foto Turkenburg: Turkenburg

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.